CANSAT IN DETAIL: WAT?

Wat is CanSat?

Een team van 4 tot 6 leerlingen gaan de uitdaging aan om alle belangrijke subsystemen van een satelliet te bouwen en te doen passen in een blikje van 33 cl: de elektrische voeding, de sensoren en het communicatiesysteem. Hun satelliet bevat eigenlijk 2 missies:

 • Een primaire missie: luchtdruk, temperatuur en hoogte meten en de data verzenden naar het grondstation tijdens de vlucht, en een veilige landing van je satellietje voorzien (meestal met een parachute).
 • Een secundaire missie: een zelfbedacht experiment of technische uitdaging die je satelliet uitvoert tijdens het stijgen of dalen.

De CanSat wordt naar een hoogte van enkele honderden meters gestuurd met een raket. Deze kan een versnelling van 11g en maximale snelheid van 550 km/u bereiken..

De leerlingen zijn verantwoordelijk voor alle elementen van het project: de CanSat ontwerpen, de missie kiezen, de verschillende onderdelen invoeren, testen en voorbereiden op de lancering en de verzamelde gegevens analyseren. Ze worden ook gevraagd om hun project te communiceren en promoten naar andere jongeren.

De organisatoren van CanSat Belgium zijn: Innoviris Brussel, het Waals Gewest (SPW Recherche Wallonie) en ESERO Belgium in samenwerking met ESA en het Vlaams departement VLAIO. De voertaal is Engels (contacten, presentaties, jury, …).

Ontdek alle details die je nodig hebt voor je deelname op deze pagina, en kijk alvast eens naar enkele interviews met Vlaamse deelnemers van vorige jaren: de ‘inspirerende CanSat teams‘.

CANSAT IN DETAIL: WIE?

 • 1 team = 4 tot 6 leerlingen + een leraar.
 • Elk leerlingenteam bevat verplicht jongens én meisjes (minstens 1 van elk).
 • Open voor alle leerlingen die school volgen in België.
 • Leeftijd doelgroep: vanaf 16 jaar.

CANSAT IN DETAIL: WANNEER?

  
19 sep 2023ESA opent officieel het Europese CanSat-project.
13 okt 2023Laatste dag voor je team om je voorstel in te dienen via het deelnameformulier hieronder.
20 okt 2023De Belgische jury kiest maximaal 50 teams die kunnen deelnemen dit schooljaar.
20 & 21 nov 2023Tweedaagse workshop voor leraren van deelnemende teams. Hier krijgt elke leraar de basiskit mee voor zijn/haar team. Breng eventueel een collega mee die Engels geeft op school.
22 jan 2024Indienen eerste tussentijds rapport.
1 & 2 feb 2024Technische ondersteuningsdag in Brussel (niet verplicht).
22 feb 2024Indienen tweede tussentijds rapport.
14 & 15 mrt 2024Technische ondersteuningsdagen in Brussel.
20 mrt 2024Halve finale: Presentaties door teams in Brussel. De jury kiest 24 teams om deel te nemen aan de Belgische lanceringen.
2 & 3 apr 2024Technische ondersteuningsdagen in Brussel.
18 & 19 & 20 apr 2024Lanceringen en finale: De teams presenteren hun Cansat voor een publiek en de jury. De jury selecteert 1 Belgische winnaar.
15-19 mei 2024Reis in Europe – thema ruimtevaart – voor 3 teams (VL, WAL, BXL).
24 mei 2024Nationaal winnend team meld zich aan bij ESA voor deelname aan “Space engineer for a Day” in ESTEC.
17 & 18 jun 2024Space engineer for a Day in ESTEC, ESA Facility (enkel voor de Belgische winnaar). Let op: deze datum is gewijzigd op 20 dec, oorspronkelijk viel dit iets later).

CANSAT IN DETAIL: DE WEDSTRIJD

Nationale competitie

 • Meedoen aan CanSat is een plezante, spannende, leerrijke ervaring. Daarvoor doe je het in de eerste plaats. Maar het is ook een wedstrijd met een Belgische winnaar.
 • Anders dan vorige jaren, gaan de nationale winnende teams niet meer in competitie op Europees niveau. Ze worden in plaats daarvan uitgenodigd bij ESA in ESTEC, het hart van de Europese ruimtevaart.
 • Dit schooljaar is er – naar aanleiding van de 10de verjaardag van CanSat Belgium – ook een extra prijs te winnen voor 3 teams (1 uit elke Belgische regio: Brussels Gewest, Vlaanderen, Wallonië): een vijfdaagse reis in Europa met thema ruimtevaart!

“Space Engineer for a day” 20 + 21 juni

 • Voor teams die een nationale CanSat hebben gewonnen.
 • 2 dagen, 2 nachten, onkosten vergoed door ESA.
 • ESTEC, ESA facility in Noordwijk (Nederland).
 • Activiteiten ter plaatse: Leer de ruimtevaart labo’s kennen, Praat met ruimtevaartexperten die daar werken, presenteer je CanSat werk aan ruimtevaart professionals, Sociale activiteiten met thema ruimtevaart, netwerken met CanSat teams uit andere landen.

  Reis met thema ruimtevaart 15-19 mei

  • Voor de 3 teams die als regionale CanSat winnaars geselecteerd worden.
  • Inbegrepen: transporten, overnachtingen, maaltijden, excursies, extra uitgaven.
  • Meer info hierover wordt later in het schooljaar bezorgd door de organisatoren.

   Citeria voor beoordeling

   Deelnemen aan CanSat doe je natuurlijk vooral voor de leerervaring en omdat het uitdagend en cool is. Maar het is ook een competitie. De teams worden door de jury beoordeeld op:

   • 35% : Wetenschappelijke en educatieve waarde.
   • 35% : Technische prestatie.
   • 15% : Werkvaardigheden (teamwerk, planning, taakverdeling, uitvoering, …).
   • 10% : sensibiliseren van publiek voor je project.

   Zoals hoger aangegeven: 1 team wordt geselecteerd als Belgische winnaar (reis naar ESTEC), en 3 teams (BXL, VL, WAL) worden geselecteerd voor een ruimtevaart-reis in Europa.

   CANSAT IN DETAIL: HOE?

   Richtlijnen 2023-2024

   Via de knop hiernaast kan je de gedetailleerde richtlijnen van de huidige CanSat-editie downloaden. Om je gemakkelijker wegwijs te maken, hebben we enkele belangrijke praktische weetjes hieronder even opgelijst.

   Inschrijven (ten laatste 13 oktober 2023)

   Dien je voorstel in door het inschrijvingsformulier in te vullen en op te sturen naar esero@armandpien.be.

   Praktische weetjes

   • Een begeleidende leraar die voor het eerst deelneemt wordt verwacht aanwezig te zijn op onze tweedaagse lerarentraining in november 2023. Tijdens deze training krijg je de basishardware mee voor je team. Je kan een tweede deelnemer voor je school meenemen naar deze opleiding: een leerkracht Engels of één van de leerlingen van het team. Alle onkosten worden vergoed.
   • De leerkracht moet ook aanwezig zijn als begeleider van het leerlingenteam tijdens de drie lanceringsdagen in april.
   • De voertaal is Engels tijdens de technische ondersteuningsdagen, de jurypresentaties, de in te dienen formulieren en rapporten, en de contacten met de hoofdorganisator. Alle lerarenondersteuning door ESERO Belgium kan je volgen in het Vlaams of Frans, naar keuze.
   • Voor het indienen van tussentijdse rapporten zal je een in te vullen template opgestuurd krijgen.
   • De finale en lancering vindt plaats op het militair domein van Elsenborn. De teams presenteren hun resultaten voor de jury op zaterdag 20 april. Die dag worden de winnaars geselecteerd. Op donderdag 18 april worden de CanSats klaargemaakt voor de vlucht en op vrijdag 19 april worden de raketten gelanceerd.
   • Dit is de CanSat kit waarmee we werken voor de primaire missie.

   Wat betekent ‘gratis deelnemen’?

   • Elk deelnemend team krijgt een gratis basiskit hardware (waarde ongeveer €100). De totale kost van je CanSat satellietje mag niet meer dan €500 bedragen (basiskit + bijkomende hardware).
   • Je kan maximaal €400 per team extra vergoeding krijgen, vrij te verdelen over: extra hardware, transportkosten naar technische ondersteuningsdag, naar halve finale en/of naar finale.
   • Het verplicht deelnemen aan de lerarenvorming (2 dagen in Namen) en lanceringsdagen (3 dagen in Elsenborn) is kosteloos voor elk deelnemend team. Dat betekent dat overnachtingen bij de lanceringsdagen en maaltijden inbegrepen zijn. Transportkosten voor de lerarenvorming in Namen is gelimiteerd op €50 per persoon.
   • Elk team krijgt gratis technische ondersteuning per email of telefoon gedurende het gehele project. Je kan deze technische ondersteuners ook in levende lijve ontmoeten en bevragen tijdens technische ondersteuningsdagen in Brussel, ideaal voor de ‘problem solving’ waar je zelf niet uit geraakte.
   • Het Belgische winnende team 2024 wordt uitgenodigd in de grootste ESA facility ESTEC (Noordwijk, Nederland) op 20 en 21 juni (2 overnachtingen). Samen met de winnende teams van andere landen maken ze daar kennis met de Europese ruimtevaart en kunnen ze hun eigen werk delen met ruimtevaart-experten. Alle onkosten voor deze uitstap worden vergoed door ESA.

   CANSAT IN DETAIL: VOOR DE LERAAR

   Zijn er nog vragen?

   Als we vragen binnen krijgen van Belgische CanSat teams die ook relevant kunnen zijn voor andere deelnemers, dan publiceren wie deze hier samen met ons antwoord.

   De verantwoordelijken voor de raketlanceringen liet weten dat zulke CO2 drukampulle niet is toegelaten op de raket vanwege veiligheidsvoorschriften.

   Het gebruik van gasflessen is niet toegestaan ​​omdat de gebruikte raketten een lekkage niet toelaten. Dit is om de andere Cansats, de raket en het personeel dat ermee omgaat te beschermen.

   Nee, als je deze al gevolgd hebt, dan is het niet meer verplicht. Laat het dan weten aan de organisatie, dan kunnen ze de CanSat kit voor het huidig schooljaar naar je school sturen.