Wat is Astro Pi?
Het project Astro Pi
Je leerlingen schrijven een code in Python voor een Astro Pi toestel aan boord van het International Ruimtestation ISS. Alle leerlingencodes die correct werken worden afgespeeld door Europese astronauten.
De leerlingen gebruiken een gratis online simulator van een Astro Pi toestel waarin ze hun code kunnen uitschrijven en testen (zowel voor Mission Zero als voor Mission Space Lab). Wanneer ze klaar zijn, dienen ze hun eindresultaat in met een eenvoudige klik op de knop.


Astro Pi Mission Zero: 6-14 jaar
Mission Zero is een korte beginnersoefening (1 à 2 lesuren) in programmeren voor leerlingen jonger dan 14 jaar.
In deze missie komen de leerlingen een klein beetje binnen in het dagelijkse leven van de astronauten in het ISS door hen een afbeelding te sturen. Ze tonen de astronauten een zelfgemaakte afbeelding. De achtergrondkleur wordt bepaald door een meting met de kleursensor. Je kan op elke computer met internetverbinding deze taken uitvoeren via de online emulator (zie knop onder “Astro Pi in detail: Hoe?).
- Moeilijkheid: Totale beginners, geen voorkennis, in principe mogelijk in 1 lesuur.
- Doel: een eenvoudige per schooljaar vastgelegde codeeropdracht: produceer een kleine tekening (8×8 pixels) waarin de kleur gebruikt wordt die je kan meten met de lichtkleursensor. Je tekening is vrij te kiezen in het thema natuur, fauna en flora. Je mag ook je creativiteit de vrije loop laten en je inbeelden hoe aliens eruit zien en hiervan een tekening coderen en indienen.
- Doelgroep: 6 tot 14 jaar.
Astro Pi Space Lab: tot 19 jaar
Astro Pi Space Lab is een missie die over meerdere lesuren gespreid is. De leerlingen coderen een experiment aan boord van het ISS.
We werken met een vaste opdracht: Meet de snelheid van het ISS (tov de Aarde) door gebruik te maken van de Astro Pi camera of sensoren. Je kan gedurende maximum 10 minuten gebruik maken van de Astro Pi in het ISS.
- Moeilijkheid: intermediair. enige ervaring met Python/Raspberry Pi is aangewezen.
- Doel: een experiment ontwerpen en uitvoeren in het ISS, resultaten verwerken en rapporteren.
- Doelgroep: 11 tot 19 jaar
- In tegenstelling tot vorige jaren worden er geen Astro Pi kits meer geleverd aan deelnemende scholen. De oefening zal uitgevoerd worden op een Astro Pi desktop simulator, en kan op elke computer met internetverbinding.
FAQ
Hieronder publiceren we vragen die we van leraren binnen krijgen met hun antwoorden.
FAQ ivm Astro Pi Mission Zero (beginners) of algemeen:
FAQ ivm Astro Pi Mission Space Lab (gevorderden):