Wedstrijdalert! SSVI, het telescoopproject van UGent Volkssterrenwacht bestaat 10 jaar!

Jean-Pierre Grootaerd is al sinds jaar en dag een enorm gepassioneerd medewerker van de UGent Volkssterrenwacht Armand Pien en is dè bezieler van SSVI, ofwel ‘Sterren Schitteren voor Iedereen’.

Met SSVI slaagde het project er in om telescopen te sturen naar zo goed als alle landen in de wereld. Astronomie en de bijhorende verwondering werd zo wat meer toegankelijk voor iedereen.

SSVI werkt niet alleen wereldwijd: evengoed worden er telescoopjes gestuurd naar scholen in Vlaanderen, in samenwerking met ESERO Belgium en met de vakgroep sterrenkunde en fysica van de UGent.

Om het tienjarig bestaan van SSVI te vieren, organiseren we een scholenwedstrijd.
Wat kan je school winnen?

  1. 1e prijs: een Bresser 90/900 telescoop op een originele SSVI-montering (gesigneerd door Ewine van Dishoeck (pres. IAU van 2018-2021). astronauten: André Kuipers (NL), Samantha Cristoforetti, (IT – eerste vrouwelijke ESA commandant ISS) , Frank De Winne, Dirk Frimout. Robert Thirsk (Canada), Nicole Stott (US), Franz Viebock (Oostenrijk), Anna Lee Fischer (eerste moeder in de ruimte), Charlie Bolden ( vier ruimtevluchten, voormalige directeur van NASA en een gepensioneerde United States Marine Corpsmajoor-generaal en NASA-astronaut.
  2. 2de prijs: een Bresser 80/640 telescoop gesigneerd door François Englert en Gerard ‘t Hooft (winnaars van de Nobelprijs). Ook Fabiola Gianotti (algemeen directeur van het CERN) zette haar handtekening.
  3. 3de prijs: een Bresser 90/900 carbonlook telescoop met de handtekeningen van de vijf nieuwe ESA-astronauten. Onze eigenste Raphaël Liègois is daarbij.

De tien volgende beste inzendingen kunnen een Bresser Solarix 76/350 Newtontelescoop winnen, ontworpen op een SSVI-tafelmontering. In totaliteit zijn er dus 13 telescopen te winnen!

Wat moet je school doen om een exemplaar in de wacht te slepen?

Om één van deze telescopen te winnen, kan je school een publieke telescopen-activiteit organiseren in je omgeving. Inclusiviteit is daarbij een groot voordeel: het doel is om je passie voor sterrenkunde te delen met mensen die minder gemakkelijk met wetenschap in aanraking komen. Je school kan bijvoorbeeld een creatieve manier bedenken om kinderen die het wat moeilijker hebben in jouw regio kennis te laten maken met sterrenkunde. De drie mooiste voorstellen winnen één van de gesigneerde top-telescopen. (tekstje van max 150 woorden).

Er zijn daarna nog 10 telescopen (niet gesigneerd) te winnen voor de andere voorstellen.

Dien je voorstel in tegen ten laatste 10 april. Stuur je inzending naar Jean-Pierre Grootaerd met een kopie naar esero@armandpien.be.

De winnende leerlingen/leraren mogen hun prijs afhalen op ons gratis evenement dat zal doorgaan op vrijdag 17 mei (10u-12u) te Gent, op onze Volkssterrenwacht Armand Pien.

De drie hoofdprijzen:

Eerste prijs: dit is vooral omdat dit de allereerste SSVI telescoop is op de originele SSVI montering door ons ontworpen. Ook alle handtekeningen zijn origineel (dus stift op de telescoop).
Dit is de link naar de specificaties:


Tweede prijs: de 80/640: ook met originele handtekeningen. Kleinere telescoop, dus ook minder hoge vergrotingen voor maan en planeten, maar toch wel heel mooie beelden.
Dit is de link naar de specificaties:


Derde prijs: Dit is de carbon look. Telescoopbuis is dezelfde als de 90/900 (eerste prijs) MAAR op een Bresser montering. Deze is minder stabiel dan de onze. Telescoop zelf is prima en ZEKER goed bruikbaar.
Waar ik hier de nadruk zou op leggen: de handtekeningen van de vijf astronauten in opleiding staan op STICKERS; let wel: het zijn originele handtekeningen, GEEN kopies.

Ter inspiratie

Vorig schooljaar werden ook al enkele SSVI telescopen uitgedeeld aan leraren die actief zijn in ruimtevaart-educatie. Ter inspiratie kan je hier kijken naar de after movie van dat evenement.