STEM projecten van ESERO Belgium (voor alle Belgische scholen)

Elk schooljaar kunnen Belgische leerlingenteams (begeleid door een leraar) deelnemen aan zes erg motiverende en uitdagende STEM projecten die een ruimtemissie in de klas brengen:

Klimaat-problemen in je eigen schoolomgeving vinden en oplossen. Dit met behulp van satellietbeelden en eigen onderzoek op terrein of data uit andere plaatselijke bronnen. Een professionele ESA-wetenschapper staat je bij tijdens dit onderzoek.

Leerlingenteams (16 tot 18 jaar) bouwen een satellietje (‘sat’) in de vorm van een blikje (‘can’). Dit gaan ze lanceren met een raket dat ongeveer 1 km hoog gaat op een militair domein in Oost-België. Tijdens de vlucht hou je radiocontact met je satelliet, en zorg je ook dat het heelhuids terug op de grond komt. Het Belgisch winnende team gaat op het einde van het schooljaar twee dagen op bezoek bij ESA.

De kinderen ontwerpen een maanbasis waarin de astronauten kunnen wonen, werken en het maanoppervlak verkennen. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een tool naar keuze: 3D tekenen in Tinkercad (een erg gemakkelijk gratis online programma op een gewone computer), Lego, Mindcraft, knutselwerk, of meer geavanceerde software voor oudere leerlingen.

Train als een astronaut!

Een internationale uitdaging waarbij leerlingen Leo en Luna helpen met het verzamelen van kilometers tot aan de maan. Mission X moedigt leerlingen aan om fysiek meer actief te zijn, gezonder te eten, wetenschappelijk te redeneren, kritisch te denken en in teams te werken; net zoals échte astronauten. Mission X wordt afgesloten met een spetterend eindevenement waar ze uitgedaagd worden met mini-missies en nog meer kennis maken met het astronautenleven.

Jouw leerlingen programmeren apparatuur aan boord bij onze Europese astronauten!

Astro Pi Mission Zero:  het coderen van een eenvoudig programma met jouw tekening (8×8 LEDs) die verschijnt in het ruimtestation als resultaat.

Astro Pi Mission Space Lab: het bepalen van de snelhied van het ISS ten opzichte van de Aarde met behulp van sensoren en/of camerabeelden op het Astro Pi toestel. Onze astronaut speelt je code af, en stuurt de resulterende metingen of beelden terug naar je klas.

Leerlingenteams bedenken en bouwen zelf een experiment, en sturen dit naar de grens met de ruimte met een stratosfeerballon, 30 km de lucht in. De hemel is daar zwart, en bijna alle lucht zit daaronder. Via een camera op de gondel zie je onder je de kromming van de aardbol. De deelnemende teams wisselen hun ervaringen uit onder elkaar, met als doel allemaal een goed werkend experiment te hebben op de dag van de lancering. ASGARD is dus geen competitie.

Ondersteuning voor deelnemers

Voor al onze projecten geldt: Leraren die geïnteresseerd zijn of deelnemen, kunnen met al hun vragen en opmerkingen continu terecht bij ESERO Belgium. We bieden een helpdesk in het Vlaams, Frans en Engels. Aarzel niet om ons te contacteren. We publiceren vragen van leraren die voor iedereen relevant zijn en de antwoorden op onze projectpagina’s.

Elke groep leraren kan een infosessie aanvragen, die we online of ter plaatse komen geven (gratis). Bekijk onze voorwaarden hier.

De kaart hieronder toont welke scholen al deelnemen of deelnamen aan de STEM projecten (Vlaamse Gemeenschap):