Het planetenspel (5-7 jaar)

Een hulpmiddel om te leren over de Zon en de acht planeten in ons zonnestelsel.

Het doel van dit lespakket is om de leerlingen een eerste kennismaking te geven met de planeten en de Zon. Dit doen ze al doende aan de hand van voelen, kijken, ruiken en proberen. Met behulp van kleine opdrachtjes proberen we enkele leuke weetjes over de planeten en de Zon te verankeren.

Moon Camp Workshop voor derde graad lager onderwijs

Bij Moon Camp staan je leerlinge voor de uitdaging om zelf een maanbasis te ontwerpen waar astronauten in kunnen overleven. Hoe pak je dit als leerkracht heel concreet aan in de klas?

Wel wij hebben het bij ESERO BE zelf al eens uitgeprobeerd met een klasgroep op een halve dag, en het resultaat was erg bevredigend. Onze werkwijze staat beschreven in dit document.

Natuurlijk zijn er nog veel andere varianten denkbaar, maar we hopen dat onze aanpak je al aardig op weg helpt.

Mission X – Train als een astronaut

Alle missies die je in je klas kan uitvoeren (een reeks fysieke en wetenschappelijk-technische uitdagingen voor tweede en derde graad lager onderwijs) zijn in het Nederlands beschikbaar. Deze lespakketjes zijn gemaakt om deel te nemen aan het Mission X project en de internationale “Walk to the Moon challenge”. maar je kan de pakketjes natuurlijk even goed naar keuze uitvoeren zonder deelname aan het project. Neem een kijkje naar de volledige reeks via de link hieronder.

Moon Camp – Thematische lessen

Wie meedoet aan het STEM project Moon Camp kan de leerlingen best laten proeven van het thema ruimtereizen en Maan/Mars-reizen via onze inleidende lessen. ESA biedt lespakketten aan over verschillende deelthema’s, elk met activerende werkvormen waarin leerlingen zelf experimenteren. Ontdek hier welke van de internationale Moon Camp lespakketten wij vertaald hebben in het Nederlands voor gebruik in je klas.

Climate Detectives – Thematische lessen

Wie meedoet aan Climate Detectives kan de leerlingen best laten proeven van het gekozen thema via onze inleidende lessen. ESA biedt lespakketten aan over verschillende klimaatthema’s, elk met activerende werkvormen waarin leerlingen zelf experimenteren. Ontdek hier welke van de internationale Climate Detectives lespakketten wij vertaald hebben in het Nederlands voor gebruik in je klas.

Op schoolreis naar de Maan

ESA en NASA plannen een bewoonde Maanbasis rond 2030. En we verwachten terug landingen op de Maan door een groep astronauten vanaf 2025.

Deze cursus leidt je leerlingen doorheen een denkbeeldige reis naar de Maan. Ze komen moeilijkheden en vragen tegen die ze één voor één proberen oplossen via onderzoekend leren. Hiervoor worden klasexperimentjes en -oefeningen aangeboden in elke les. Op die manier leren ze over diverse onderwerpen die ook van belang zijn voor ons leven op Aarde.

  • Deel 1 – Inleiding
  • Deel 2 – Het Zonnestelsel
  • Deel 3 – Opstijgen en landen
  • Deel 4 – Water
  • Deel 5 – Atmosfeer
  • Deel 6 – Ademen
  • Deel 7 – Zwaartekracht

Op reis naar de ruimte met Fritz

Lessenreeks voor eerste graad lager onderwijs en derde kleuterklas

Sterren, planeten en ruimtereizigers in de klas brengen heeft een magisch effect bij kinderen. Deze lessenreeks helpt je om dit effect ook in jouw klas te bereiken. We geven uitgewerkte en speelse klasactiviteiten, tips en ervaringen, gebundeld door lesgevers met jarenlange ervaring.

  • Deel 1 – Het planetenpad: ze maken kennis met ons zonnestelsel en haar acht planeten.
  • Deel 2 – Programmeren met kinderen
  • Deel 3 – Raketten
  • Deel 4 – Ruimtepak
  • Deel 5 – De sterrenhemel

Via onze partner UGent Volkssterrenwacht Armand Pien wordt een grote materialenkoffer twee weken gratis uitgeleend aan leerkrachten van de eerste graad en derde kleuterklas om de lessen in je klas te brengen. Maar ook zonder de koffer kan je de lesenreeks gemakkelijk gebruiken met eigne materiaal. ESERO Belgium is ermee bezig om de materialenkoffer ook te voorzien in andere provicies via bijkomende partners.

ORION ruimteschip materialen kit

Je leerlingen worden uitgedaagd met de volgende vraag: We willen een ruimteschip bouwen om naar de Maan te reizen. Welk bouwmateriaal zouden we best gebruiken?

We lenen gratis een materialenkit uit aan je school, waarin 9 verschillende kubusjes zitten: hout, plastic, aluminium, … De leerlingen onderzoeken alle materialen op warmtegeleiding, elektrische geleiding, weerstand tegen botsingen, massa, en magnetisme. Aan de hand van de testen en geholpen door instructievideo’s van ESA gaan ze op onderzoek. Tenslotte gaan ze als een ruimtevaart-ingenieur hun keuzes maken.

Lesmateriaal ESERO Nederland

Onze collega’s van ESERO Nederland publiceren al vele jaren lesmateriaal met een context van ruimtevaart die evengoed in de Vlaamse klassen kan gebruikt worden. UIteenlopende thema’s worden behandeld. Neem eens een kijkje in hun collectie.

Paxi animaties

Rosetta animatie

In het Engels