Girls leading in Science (GirLS) 2023/2024 – een wetenschappelijke wedstrijd voor jongeren uit het secundair onderwijs in België

Wat?

Een wedstrijd in verband met Wetenschappen en Techniek voor meisjes en jongens uit het 5de en 6de jaar van het secundair openbaar onderwijs in België, met speciale aandacht voor het leiderschap van meisjes.

Wie organiseert?

De wedstrijd wordt georganiseerd door de firma Solvay en de vereniging Belgian Women in Science in samenwerking met het Fonds Ernest Solvay onder toezicht van de Stichting Koning Boudewijn. klik de logo’s hieronder om de organisatoren te leren kennen.

Dit schooljaar sluit ESERO Belgium aan bij het organiserend team. Het thema van dit jaar – WATER – past binnen de ESERO thema’s van Aard- en ruimtewetenschappen.

Waarom?

Doel is om jonge mensen, in het bijzonder meisjes, aan te moedigen om te kiezen voor een opleiding in de wetenschappen of technologie met het vooruitzicht op een wetenschappelijke of technische carrière later.

Hoe?

We nodigen teams van 2 tot 5 leerlingen uit om een wetenschappelijke uitdaging aan te gaan. De wedstrijd bestaat uit een pre-selectie aan de hand van ingestuurde video’s (tot 2 februari 2024) en een finale die zal plaatshebben op 20 maart 2024 op het Planetarium van Brussel. Elk team wordt door een meisje geleid. Het thema van de pre-selectie aan de hand van video’s luidt:

  • “Wat doet je dromen in de wetenschappelijke wereld?”
  • “Welk wetenschappelijk of technologisch project zou je graag ontwikkelen?”

Het thema van de finale wordt elk jaar opnieuw bepaald.