Wat?

ESERO is het scholenprogramma van het Europese Ruimtevaart Agentschap ESA. In samenwerking met nationale en regionale partners wordt dit programma aangeboden aan leraren en scholen uit basis- en secundair onderwijs in de meeste lidstaten van ESA.

We helpen leraren om in de (STEM) lessen maximaal gebruik te maken van de inspirerende context van ruimtevaart.

Aanbod

Het ESERO aanbod bestaat voornamelijk uit:

ESERO Belgium vormt ook een netwerk van leraren, scholen en organisaties die gepassioneerd zijn door de ruimtevaartwereld, en tracht via diverse activiteiten de samenwerking te stimuleren binnen dit netwerk. Hou onze kalender in de gaten of volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven.

Ons aanbod afstemmen op jouw wensen als leraar

De mening van een leerkracht is goud waard voor ons. Welke nascholing interesseert je en waar en wanneer wil je die volgen? Laat het ons weten via onze leraren-bevraging.

Het doel van ESERO

Te weinig jongeren kiezen voor wetenschappelijke of technische studies en beroepen. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA wil deze trend omdraaien met het ESERO scholen programma voor alle leeftijdsgroepen.

ESERO speelt bij alle activiteiten in op de fascinatie die jongeren hebben voor ruimtevaart en het heelal. ESERO helpt leraren om de context van ruimtevaart maximaal te gebruiken op school en inspireert leerlingen en leraren met rolmodellen en beroepen in de ruimtevaart.

De ruimte wordt zo niet alleen een bron van inspiratie en van toekomstige dromen voor de leerlingen maar ook een concreet onderdeel van hun dagelijkse leven.

De ruimtevaartsector biedt steeds meer werkgelegenheid. Hoe meer leerlingen we op jonge leeftijd stimuleren om te kiezen voor studierichtingen in techniek en wetenschappen, hoe meer er ook nadien de keuze maken voor STEM beroepen. We hebben ze meer dan ooit nodig. Via de knoppen hieronder kan je kennis maken met enkele voorbeelden van Belgen die werken in de riumtevaart. Hun profielen laten zien dat je met allerlei verschillende disciplpines terecht kan in deze sector. Inspirerend dus voor je leerlingen, in het bijzonder voor hoger middelbaar onderwijs.

ESERO is een onderwijsprogramma van het Europees ruimtevaartagentschap (ESA). Het is gefinancierd door ESA en het Belgisch federaal wetenschapsbeleid BELSPO.

ESERO’s in Europa

Elke ESERO in Europa wordt aangeboden aan het onderwijs dankzij een samenwerking tussen het Europese Ruimtevaartagentschap ESA en nationale partners. Elke ESERO maakt een programma voor het lokale onderwijs in de taal van de onderwijsgemeenschap. ESA coördineert ook een intensieve samenwerking tussen de verschillende ESERO’s, zodat het werk en de ervaringen van andere ESERO’s kan gebruikt worden in alle landen, en in het internationaal scholenprogramma van ESA Education.

ESERO Belgium

In België wordt het ESERO programma gefinancierd door ESA en BELSPO, het Belgisch Federaal Wetenschapsbeleid. Het programma wordt gerealiseerd en aangeboden door een consortium van vier partners: KU Leuven, UGent Volkssterrenwacht Armand Pien, Université Libre de Bruxelles, en La Scientothèque.

ESERO Belgium logo

Ben je partner van ESERO Belgium en heb je een officieel logo nodig voor communicatie? Download het hier.

ESERO Belgium
www.esero.be
ESERO France
www.esero.fr
ESERO Groot Brittannië
www.stem.org.uk/esero
ESERO Ierland
www.esero.ie
ESERO Nederland
www.esero.nl
ESERO Denemarken
www.esero.dk
ESERO Noorwegen
www.esero.no
ESERO Estland
www.esero.ee
ESERO Polen
www.esero.kopernik.org.pl
ESERO Oostenrijk
www.ars.electronica.art/esero/en/
ESERO Tsjechië
www.esero.spaceacademy.cz
ESERO Duitsland
www.esero.de
ESERO Groothertogdom Luxemburg
www.esero.lu
ESERO Roemenië
www.esero.ro
ESERO Italië
www.esero.it
ESERO Spanje
www.esero.es
ESERO Portugal
www.esero.pt
ESERO Griekenland
www.esero.gr
ESERO Zweden
www.esero.se
ESERO Finland
www.esero.fi