Wat is CanSat?
CanSat: 3de graad secundair onderwijs
Leerlingenteams bouwen een CanSat: een satelliet in een 33 cl blikje met:
- Een primaire missie: luchtdruk, temperatuur en hoogte meten en de data verzenden naar het grondstation tijdens de vlucht, en een veilige landing van je satellietje voorzien (meestal met een parachute).
- Een secundaire missie: een zelfbedacht experiment of technische uitdaging die je satelliet uitvoert tijdens het stijgen of dalen.
De CanSat wordt naar een hoogte van enkele honderden meters gestuurd met een raket. Deze kan een versnelling van 11g en maximale snelheid van 550 km/u bereiken..
De leerlingen zijn verantwoordelijk voor alle elementen van het project: de CanSat ontwerpen, de missie kiezen, de verschillende onderdelen invoeren, testen en voorbereiden op de lancering en de verzamelde gegevens analyseren. Ze worden ook gevraagd om hun project te communiceren en promoten naar andere jongeren.
De organisatoren van CanSat Belgium zijn: Innoviris Brussel, het Waals Gewest (SPW Recherche Wallonie) en ESERO Belgium in samenwerking met ESA en het Vlaams departement VLAIO. De voertaal is Engels (contacten, presentaties, jury, …).
Ontdek alle details die je nodig hebt voor je deelname op deze pagina, en kijk alvast eens naar enkele interviews met Vlaamse deelnemers van vorige jaren: de ‘inspirerende CanSat teams‘.
FAQ
Zijn er nog vragen?
Als we vragen binnen krijgen van Belgische CanSat teams die ook relevant kunnen zijn voor andere deelnemers, dan publiceren wie deze hier samen met ons antwoord.
Partners