CanSat nascholing
De leerlingen maken een satelliet in een blikje. De ‘Primary Mission’ omvat het meten van temperatuur en druk en een veilige landing van de satelliet, en het ontvangen van de data in een grondstation tijdens de vlucht. De ‘Secondary Mission’ bedenken ze zelf, en is bovendien het onderwerp van een nationale wedstrijd. De CanSat wordt met een raket tot enkele honderden meters in de lucht gelanceerd. Het team presenteert hun project en hun resultaten aan een jury van experten. De winnaar van de Belgische competitie gaat naar de Europese lancering.
De projectorganisatie voorziet in uitgebreide ondersteuning van deelnemers (zowel de leerlingen als de leraren) en dekt alle kosten. Deelname is volledig gratis.
Programma van de vormingen
Programma van woensdag 11 oktober 2023 bij CNO:
Toelichting over het project (45 minuten)
- Inhoudelijk: Concept, primaire missie, secundaire missie, vaardigheden, te bereiken doelen.
- Praktisch: Tijdschema, budget, team samenstelling, inschrijvingen, hardware, logistiek, ondersteuning door de organisatie.
- Voorbeelden: Welke secundaire missies hebben andere scholen gerealiseerd?
Workshops (90 minuten)
- Luchtdruk en temperatuur meten met Raspberry Pi: enkele oefeningen (breng je laptop mee)
- Een parachute ontwerpen en testen: experimenteren, testen, berekenen.
Brainstorm met de aanwezige leraren (25 minuten)
- Waarom zou je wel of niet meedoen? Welke ondersteuning kunnen wij extra aanbieden? Is dit een goede invulling van STEM? Welke lesuren en eindtermen? Wat zijn de uitdagingen bij deelname? Hoe kan je een CanSat team best leiden en motiveren? Welk idee is haalbaar voor beginnersteams? Kan je op je school een multidisciplinaire groep van begeleidende leraren samenstellen?
Andere vormingen over CanSat:
Wie een groep van minstens 8 deelnemende leraren bij elkaar brengt kan een gratis vorming aanvragen op een locatie naar keuze. Het programma hierboven beschreven duurt 3 uren, maar het kan ook korter. We passen de inhoud van de vorming aan in overleg met de aanvrager.
Kennismaking met de techniek van de primaire missie: 20 september
Heb je ooit een experimentje uitgevoerd op een onbemande vlucht? Het is minder moeilijk dan het lijkt. De opleiding “je eerste mini-satelliet” is gemaakt voor leraren secundair onderwijs die hun eerste ervaring willen opdoen met elektronisch aangestuurde experimentjes voor leerlingen, met behulp van een Raspberry Pi Pico. Interessant voor leraren die overwegen om deel te nemen aan ASGARD, Astro Pi of CanSat, maar hiervoor graag wat ervaring vooraf willen opdoen. Geen voorkennis vereist, open voor totale beginners.
Praktische info
Doelgroep: Derde graad secundair onderwijs, vooral TSO en ASO. Multidisciplinair: leraren wetenschappen, techniek, ICT, aardrijkskunde, STEM, Engels (en communicatievakken) …
Partners: Innoviris Brussel, Waals Gewest, ESERO Belgium (lesgevers in deze sessie), ESA Education
Vorming bij CNO: Woensdag 11 otkober van 13.30u tot 16.30u. Regio Antwerpen.
Gratis vorming op aanvraag: Infosessie voor minimum 8 leraren ter plaatse of minimum 2 leraren online (geen maximum). In de online versie kan je alleen de infosessie krijgen, niet de workshop.
Hoe lang duurt de vorming op aanvraag? Minimum 1 uur, maximum 3 uur (online kan ook korter).