CLIMATE DETECTIVES IN DETAIL: WAT?

CLIMATE DETECTIVES STANDAARD

FASE 1: Welk onderzoek ga je doen? (Ten laatste indienen op 27 oktober 2023)

Eerst gaat je team een klimaatgebonden probleem proberen vinden in je eigen omgeving. Andere milieu-gerelateerde onderwerpen dan klimaat zijn ook toegelaten. Beschrijf het probleem. Wat is je onderzoeksvraag? Wat ga je bestuderen en welke beelden of data ga je gebruiken? De leraar dient het voorstel in. Een expert zal jullie feedback geven in Januari.

FASE 2: Onderzoek en resultaten (Ten laatste indienen op 15 maart 2024)

Vervolgens ga je satellietbeelden en/of terreinmetingen gebruiken om de casus te onderzoeken als een detective. In deze fase kan je één of twee keer over het onderzoek praten met een beroepswetenschapper die in actief in het thema van je onderzoek (ESERO Belgium zorgt hiervoor). Formuleer tenslotte een besluit op basis van je resultaten.

FASE 3: Maak het verschil (Ten laatste indienen op 25 april 2024)

Op basis van je resultaten wordt gevraagd om naar milderende maatregelen te zoeken en/of je omgeving te helpen bewust maken van het onderzochte probleem. Uiteindelijk zetten jullie je verslag op het ESA Climate Detectives Community Platform (gedeeld met alle ESA landen). Je publicatie in zichtbaar op internationaal niveau, en je ontvangt een deelname-certificaat van ESA.

Praat met beroepswetenschappers

De leerlingenteams krijgen de mogelijkheid om met professionele wetenschappers te praten die bezig zijn met het klimaat of met aardobservatie vanuit de ruimte, of andere thema’s die in je onderzoek aan bod komen. Ze krijgen ook feedback op hun werk van deze wetenschappers. Ze kunnen (meestal online) in gesprek gaan, wat kan zorgen voor heel wat goede raad en inspiratie.

CLIMATE DETECTIVES JUNIOR

Je team voert vooraf opgestelde klasactiviteiten uit die je kennis laten maken met onze leefomgeving en het klimaat op Aarde. Zo leer je onze planeet beter kennen, en kan je beter helpen om ze te beschermen.

Je team kan een badge verdienen bij het registreren van afgewerkte activiteiten:

  • Bronzen badge voor 1 afgewerkte activiteit
  • Zilveren badge voor 2 afgewerkte activiteiten
  • Gouden badge voor 3 afgewerkte activiteiten

Praat met beroepswetenschappers

De Junior versie is ook nieuw voor ons. ESERO Belgium werkt aan een activiteit waarbij een beroepswetenschapper in gesprek gaat met de teams van Climate Detectives Junior die bepaalde badges verdiend hebben. In de loop van het schooljaar zullen we je op de hoogte brengen hiervan als je geregistreerd bent als deelnemer.

CLIMATE DETECTIVES IN DETAIL: WIE?

Climate Detectives (standaard)

  • Elk team bestaat uit leerlingen tussen 8 en 19 jaar en een begleidende leerkracht.
  • Een leerkracht kan meerdere teams begeleiden (geen maximum).
  • Elk team bevat minstens 2 leerlingen, en er is geen maximum (heel de klas kan eventueel 1 team zijn).

Climate Detectives Junior

  • Elk team bestaat uit leerlingen tussen 6 en 12 jaar en een begeleidende leerkracht. Dit is een adviesleeftijd. Oudere leerlingen kunnen hier ook voor kiezen.
  • Elk team bevat minstens 2 leerlingen, en er is geen maximum (heel de klas kan eventueel 1 team zijn).
  • Een leerkracht kan meerdere teams begeleiden (geen maximum).

CLIMATE DETECTIVES IN DETAIL: WANNEER?

18 SEPTInternationale start van het project
22 sept 2023Internationale start van het project, zowel voor de standaard versie als voor Junior.
27 oktober 2023Climate Detectives (standaard): Uiterste datum om in te schrijven (einde fase 1)
15 maart 2024Climate Detectives (standaard): Afwerken van je studie (einde fase 2)
25 april 2024Climate Detectives (standaard): Uiterste datum om je resultaten en actieplan in te dienen (einde fase 3).

Climate Detectives Junior: Uiterste datum om je activiteiten af te werken en te registreren.

15 mei 2024Een Belgisch winnend team is geselecteerd en meldt zich aan voor het tweedaagse bezoek aan ESA ten laatste op 15 mei.
21-22 mei 2024Climate Detectives (standaard): 1 geselecteerd Belgisch team neemt deel aan het tweedaagse eindevenement bij ESA.

CLIMATE DETECTIVES IN DETAIL: EXTRA MOTIVATIES

Te winnen: een tweedaagse uitstap met je team bij ESA

Eén winnend Belgische team zal uigenodigd worden voor een tweedaags bezoek aan ESA, de ESRIN facility in Frascati, nabij Rome (Italië). Dit is het Europees centrum voor aardobervatie met satellieten. Hierover krijg je meer informatie in de loop van het schooljaar.

Hoe wordt het Belgisch winnend team geselecteerd?

Elk team dat de drie fasen van Climate Detectives afwerkt, en hun eindresultaat indient op de internationale website komt in aanmerking. Uit deze teams wordt dan eentje uitgekozen door loterij.

CLIMATE DETECTIVES IN DETAIL: HOE?

Inschrijven of aanmelden voor Climate Detectives (standaard versie met onderzoek)

Climate Detectives inschrijven met een concreet onderzoeksvoorstel doe je ten laatste 27 oktober met het deelnameformulier op onze inschrijvingspagina (zie hiernaast). We volgen je team op, maar de Climate Detectives handleiding voor leraren is je leidraad.

Geïnteresseerd, maar je hebt nog geen concreet voorstel? Je kan dan voorlopig wel al vrijblijvend inschrijven als geïnteresseerd team, en je kan ten allen tijde contact opnemen met ons voor advies en inlichtingen.

ESERO Belgium is nationale organisator, dus alle Vlaamse scholen die willen deelnemen dienen zich in de eerste plaats hier in te schrijven. De begeleiding gebeurt volledig door ESERO Belgium.

Maar deelnemers aan Climate Detectives moeten ook internationaal geregistreerd zijn om drie redenen:

  1. Op het einde van fase 3 (voorstellen van je onderzoek en een actieplan indienen), word je gevraagd om het resultaat van je werk te delen met de rest van de wereld op de Climate Detectives website van ESA. Je team zal dan een account nodig hebben om je bijdrage in te dienen.
  2. Op het einde van het schooljaar zal 1 Belgisch team een tweedaagse reis winnen naar een ESA centrum. Dit kan je alleen maar winnen als je internationaal geregistreerd staat als deelnemend team.
  3. Het is fijn voor je team en voor je school dat alle deelnemende landen kunnen zien dat jullie erbij zijn dit jaar!

Daarom vragen we aan de leerkracht om een account aan te maken en elk team (met onderzoeksvoorstel) te registreren op de Europese link (knop hiernaast).

Meedoen aan Climate Detectives Junior

  1. Je registreert je team wanneer je wilt, zolang je maar voldoende schooltijd over hebt om klaar te zijn met je activiteiten vóór 25 april 2024. Er zijn geen tussentijdse deadlines.
  2. Kies 1 tot 3 activiteiten uit onze lijst die je team zal uitvoeren. Voorlopig vind je alle activiteiten op de Europese Climate Detectives website in de vorm van lespakketjes voor de leraar (ook in het Nederlands). ESERO Belgium zal steeds meer activiteiten op de Belgische site publiceren, waar de eindtermen voor Vlaams onderwijs aan worden toegevoegd.
  3. Werk de gekozen activiteiten af in je klas. Je krijgt een bronzen badge voor 1 activiteit, een zilveren badge voor 2, en een gouden badge voor 3.

CLIMATE DETECTIVES IN DETAIL: VOOR DE LERAAR

Voorbeelden van Vlaamse teams

Sinds schooljaar 2022-2023 zijn er Vlaamse teams die deelnamen aan Climate Detectives. Laat je door hen inspireren en neem hier een kijkje om hun project te leren kennen.

Handleiding en richtlijnen voor leraren

We hebben de Engelstalige handleiding voor jullie vertaald in een Vlaamse versie. De handleiding lezen is een must als je deelneemt. Zowat alles wat je graag wilt weten staat er in.

Op de Europese website van Climate Detectives (Engelstalig) vind je nog meer info en voorbeelden uit andere landen. In principe kan je als Vlaamse leraar echter alle nodige info vinden bij ESERO Belgium.

Om de online gesprekken tussen de leerlingenteams en de externe expert/wetenschapper te faciliteren, hebben we een leidraad gemaakt op 1 pagina. Het handigste is dat de leerlingen dat afgeprint bij hebben wanneer het gesprek plaats vindt.

Thematische lespakketten

We bieden lesmateriaal waarmee de leraar het thema klimaat in de klas kan brengen. Deze lesactiviteiten geven de leerlingen meer inzicht in de terminologie en de principes van klimaatverandering en andere deelthema’s alvorens aan hun onderzoek te beginnen.

Voor de Climate Detectives Junior zijn deze lespakketten de basis voor deelname (meer info volgt binnenkort).

Uitgewerkte Vlaamse onderzoekjes met Terrascope

Terrascope is de Belgische online viewer die de beelden en data van de Europese satellieten voor iedereen ter beschiking stelt. Het Vlaams wetenschappelijk instituut VITO produceert de tool, die relatief eenvoudig te gebruiken is zonder voorkennis, en gratis. In onze lerarenvormingen laten we deelnemers kort werken met Terrascope bij wijze van oefening.

ESERO Belgium werkt jaarlijks aan voorbeeld-onderzoekjes (casussen) voor Climate Detectives teams in Vlaanderen, in samenwerking met diverse wetenschappers en VITO-medewerkers. We combineren satellietdata met terreinmetingen.

Casus 1: Overstromingen in de ijzervallei

Bekijk onze eerste uitgewerkte Climate Detectives casus voor Vlaanderen: overstromingen in de ijzervallei (in samenwerking met het VITO). Dit kan belangrijke inspiratie geven voor je eigen deelname.

Casussen 2 en 3 ‘under construction’

  • Casus 2 gaat over bosbranden in Vlaanderen en wordt in het najaar 2023 gepubliceerd op onze website.
  • Casus 3 zal gaan over oceanen, in samenwerking met het VLIZ en VITO. De productie hiervan moet nog opgestart worden.

Rechtstreekse ondersteuning en vorming voor leraren

ESERO Belgium biedt dagdagelijkse ondersteuning voor leraren die deelnemen aan om het even welke ESERO activiteit. Je kan ons bellen, emailen, een videogesprek aanvragen of in sommige gevallen zelfs langs komen bij ons Vlaams coördinatiecentrum (in Gent). Contacteer ons met al je vragen op:

  • esero@armandpien.be
  • Tel +32 9 264 39 57 – Mob +32 471 93 16 41
  • UGent Volkssterrenwacht Armand Pien – Plateaustraat 22 – 9000 Gent

Je kan onze lerarenvorming volgen van Climate Detectives bij CNO Antwerpen of als groep van leraren zelf een gratis vorming aanvragen.

Zijn er nog vragen?

ESERO Belgium wil de leraren maximaal ondersteunen waar nodig om deelname aan de schoolprojecten te vergemakkelijken. Aarzel niet om ons per email of telefoon je vragen te stellen. Elke vraag die we binnen krijgen van Belgische leraren publiceren we hier met het antwoord:

Klimaatdetectives

Het onderzoeksplan (fase 1) moet in het Nederlands (of Frans) ingediend worden. Teams moeten hun eindprojecten (fase 3) in het Engels indienen via het Climate Detectives-platform.

Klimaat Detectives Kinderen

Als bewijs van deelname aan het Climate Detectives Kids project kunnen verschillende soorten documentatie worden geüpload, bijv. tekeningen, posters, enz. De taal is vrij te kiezen.

Op deze projectpagina vind je altijd de meest recente jaarkalender van het project. Zodra de data voor het nieuwe schooljaar bekend zijn (begin september) zullen we deze hier publiceren.

Op onze inschrijvingspagina (zie blauwe knop hierboven “inschrijven”) heb je twee mogelijkheden:

Vrijblijvend inschrijven als geïnteresseerd team: we houden je op de hoogte, voegen je toe aan de Belgische Climate Detectives lijst van potentiële deelnemers, en je kan met je vragen bij ons terecht.

Officieel inschrijvend als deelnemend team: dit kan alleen als je reeds een concreet onderzoeksvoorstel hebt. Uiteraard kan je dan ook bij ons terecht met al je vragen.

Je mag kiezen. Een ’team’ moet minstens 2 leerlingen en een volwassen begeleider bevatten, maar je kan je klas ook verdelen in meerdere deelnemende teams of de hele klas als 1 groot team inschrijven. In het secundair onderwijs kiezen de meeste deelnemers voor teams van 4 à 5 leerlingen.