Leerkrachten bouwen en lanceren hun eerste minisatelliet

Vandaag hebben we met veel enthousiasme de opleiding “Mijn eerste minisatelliet” afgerond. Deze unieke workshop, georganiseerd door ESERO Belgium, Ingegno en Masynmachien, bood leerkrachten secundair onderwijs de kans om hun eerste stappen te zetten in de wereld van de elektronica en ruimtevaart. Het programmeren van een minisatelliet wordt gecombineerd met het lanceren van een eigengebouwde raket. Campus De Sterre te Gent werd vandaag gevuld met blije gezichten en enthousiaste deelnemers die al staan te popelen om deze kennis en ervaring door te geven aan hun eigen leerlingen en klas!

Mijn eerste minisatelliet

Onze vorming ‘mijn eerste minisatelliet’ is speciaal ontworpen voor leerkrachten die geïnteresseerd zijn in projecten zoals ASGARD, Astro Pi of CanSat. Voor deze projecten legt deze opleiding een stevige basis. Ook leerkrachten die niet wensen deel te nemen aan onze projecten, kunnen de opleiding uiteraard volgen en er achteraf hun eigen ding mee doen!

Wat leer je zoal op deze vorming?

  • Hardware: microcontroller, stroombron, connecties met PC, digitale en analoge pins, …
  • Accessoires: LEDs, sensoren, schakelaar, weerstanden, …
  • Coding: De python programmeercode gebruiken om alles prima te doen werken tijdens de onbemande vlucht.
  • Data verwerven en verwerken: in de vorming zal je data na de vlucht afladen van een geheugenkaart. Indien er nog tijd zou overblijven door snelle vooruitgang in de groep, dan kan datatransfer via radiocommunicatie ook even aan bod komen.

De ervaring

Tijdens de vorming kregen de deelnemers de beschikking over een Raspberry Pi Pico en alle benodigde accessoires. Via duidelijke handleidingen van de begeleiders van Ingegno konden ze stap voor stap de wereld van de elektronica ontdekken. Het hoogtepunt was natuurlijk de lancering van de zelfgebouwde satellieten. Het was fantastisch om te zien hoe de leerkrachten hun creativiteit de vrije loop lieten en het kind in zich herontdekten. Met lijm en een vijl gingen ze aan de slag om hun raket om te toveren tot een meesterwerk.

In de tuin rond Campus De Sterre van UGent werden de raketjes loodrecht de lucht in geschoten, een heel impressionant zicht. Alle raketten hebben een mooie lancering neergezet met een rokerige wolk als staart. Er werd zelfs applaus gegeven van enkele studenten die eromheen stonden!

Voordelen van de opleiding?

  • Toegankelijk voor beginners: De opleiding was ontworpen zodat mensen zonder enige technische achtergrond kunnen volgen.
  • Praktisch: Deelnemers konden direct aan de slag met de hardware en software, die door ESERO Belgium en partners voorzien wordt.
  • Inspirerend: De opleiding bood een unieke kans om de eigen creativiteit te ontplooien.
  • Ondersteuning: Tijdens en na afloop van de opleiding kunnen deelnemers bij onze lesgevers terecht met vragen.

Hop naar de volgende editie!

Met deze opleiding hebben we leerkrachten geïnspireerd om de fascinerende wereld van de ruimtevaart naar de klas te brengen. We kijken uit naar de vele spannende projecten die hieruit zullen voortvloeien. Elk jaar organiseren we deze opleiding in het begin van het schooljaar. De opleiding wordt opgesplitst in twee delen, die een maand uit elkaar liggen.

Ben jij leerkracht en wil je ook aan de slag met je eigen minisatelliet? Hou onze website in de gaten voor toekomstige opleidingen!

Breng ruimtevaart in je klas!

Blijf op de hoogte over de laatste nieuwtjes!

Gratis lesmateriaal

Nieuwe vormingen

Kant-en-klare leerlingactiviteiten

👇👇👇

Ik wil aankondigingen krijgen voor: *

Onze socials