ESERO Belgium organiseert Flemish Teacher Day 2024

18 oktober 2024 – ESERO Belgium organiseert jaarlijks een Flemish Teacher Day, een dag waarop we onze Vlaamse leerkrachten dus eens goed willen verwennen en vooral ook inspireren met ruimtevaart. Elk jaar zoeken we een gastheer uit de ruimtevaartsector die in eigen huis zorgt voor een ‘space experience’. Ter plaatse geven we dan ook een presentatie over het meest recente ESERO aanbod voor leerkrachten. Leerkrachten, jong en oud, zich kunnen gratis inschrijven als ze al lesgeven in lager of secundair onderwijs of in nog in opleiding zijn om leerkracht te worden. Dit jaar trokken we naar Keulen… naar het EAC!

Het EAC, wat is dat?

Het European Astronaut Centre (EAC) in Keulen is de bakermat van de Europese ruimtevaart. Hier worden astronauten getraind om missies naar het internationale ruimtestation ISS uit te voeren. Wetenschappers en ingenieurs werken samen om baanbrekende technologie te ontwikkelen en onze kennis over het heelal te vergroten. Het EAC is een inspirerende plek waar wetenschap en technologie samenkomen om de grenzen van het menselijke te kunnen verleggen.

Maar! Het EAC is meer dan alleen een gebouw met geavanceerde technologie. Het is een plek waar mensen met passie en toewijding werken aan een gemeenschappelijk doel: de ruimte verkennen. Astronauten uit alle hoeken van Europa bereiden zich hier voor op hun missies, terwijl wetenschappers en ingenieurs dag in dag uit werken aan innovatieve oplossingen. Het is indrukwekkend om te zien hoe deze internationale groep van experts samenwerkt om onze kennis over het heelal te vergroten en onze menselijke aanwezigheid in de ruimte uit te breiden.

Voor ruimtevaartliefhebbers is een bezoek aan het EAC een unieke ervaring. Het centrum bood ons een kijkje achter de schermen van de Europese ruimtevaart en liet ons zien hoe belangrijk wetenschap en technologie zijn voor onze toekomst. Door onze gidsen en hun inspirerende talks en rondleidingen, leerden we over de uitdagingen van ruimtereizen en de rol van Europa in de wereldwijde ruimtevaart.

Waarmee is het EAC zoal bezig?

We startten ons bezoek met een presentatie van niemand minder dan Bram Verbruggen, onze Vlaamse Young Graduate Trainee in het EAC. Bram verwelkomde ons met een uiteenzetting van wat hij zelf doet, en waarmee het EAC zich bezighoudt. Het motto van het EAC luidt: ‘als onze uitvinding een probleem in de ruimte oplost, maar het maakt onze raket zwaarder, dan is het geen oplossing voor het probleem‘. Er wordt dus steeds vanuit een probleem vertrokken.

Neem nu bijvoorbeeld maanreizen, waarvoor de plannen al op tafel liggen. Dit initiatief werpt verschillende uitdagingen op, want de Maan is niet zo schattig als die eruit ziet. Het grootste probleem op de Maan is het ‘maanzand (regoliet). Het maanstof daar valt niet te vergelijken met het zand zoals wij dat kennen aan onze kusten, neen, regoliet is giftig én vlijmscherp. Bovendien draagt het regoliet een elektrische lading door de straling van de zon, waardoor de vlijmscherpe stofdeeltjes opspringen wanneer je erover wandelt of rijdt. Een groot probleem voor ruimtepakken en robots dus, want zij zouden worden blootgesteld aan die constante aanval van scherpe partikels die onze longen kunnen doorboren.

Dit is het probleem waaruit de onderzoekers in het EAC vertrekken: regoliet is schadelijk voor onze apparatuur. De oplossing: creëer een bescherming. We spreken hier dus in de eerste plaats over een maanbasis, waarin de astronauten kunnen verblijven. Maar, herinner je, die maanbasis moet gebouwd worden, zonder de raket significant zwaarder te maken. Heel veel extra bouwmateriaal meenemen vanaf de Aarde, is dus geen optie. Daarom hebben de experts in het EAC een technologie ontwikkeld die aan de slag kan met wat er voor handen is op de maan zelf. Wat is er voor handen op de maan zelf? Regoliet!

Ja, je leest het goed, een groep experts heeft een baksteen ontwikkeld die voornamelijk bestaat uit regoliet, gemengd met een minimum aan plastic. Deze ‘stenen’ kunnen worden gemaakt op de maan zelf door middel van een 3D-printer, zonder al te veel extra materiaal mee te nemen in de raket. Geniaal!

Onze gidsen deden samples van dergelijke regolietbakstenen cadeau aan onze leerkrachten. De samples bestaan natuurlijk niet uit écht regoliet, want daarvan is er maar 300kg aanwezig op heel de Aarde én dat mag uitsluitend voor onderzoek worden gebruikt. De samples zijn echter gemaakt uit nagebootst regoliet en voelt even ruw aan als echt maanstof. Een super-souvenir voor de deelnemende leerkrachten natuurlijk!

Het EAC, een ruimtevaartmuseum

Na de korte presentatie, werden we verder rondgeleid in het EAC. Zo bezochten we de communicatiekamer, waar de astronauten in contact staan met ground control. Het EAC beschikt daarnaast ook over een groot zwembad waar Europese astronauten trainen op het uitvoeren van ruimtewandelingen. Enkel de astronauten die het bést scoren op deze test, mogen ook effectief een ruimtewandeling maken. Trainen is dus een vereiste, en dat doe je het best onder water, waar de zwaartekracht minder is. Verder bezochten we de schaalmodellen (op ware grootte) van het Europese Columbus ruimtelabo, de Automated Transfer Vehicle en de Node 2 (Harmony) koppelingsmodule. De schaalmodellen staan daar niet als decor, er wordt natuurlijk echt in geoefend.

Het EAC leek haast een museum, waarvan we uiteraard gebruik hebben gemaakt voor onze foto’s. Voor even waanden we ons échte astronauten!

Flemish Teacher Day 2025

Deze dag was voor ons onvergetelijk en ook de leerkrachten waren razend enthousiast!

We kijken al uit naar onze volgende Flemish Teacher Day in 2025. Waarnaar de uitstap dan zal wijzen en wanneer, dat is momenteel nog een raadsel, maar het belooft wederom een event te worden om ú tegen te zeggen! Hou onze nieuwsbrief dus goed in de gaten om op de hoogte te blijven over onze evenementen.

Tot snel!

Breng ruimtevaart in je klas!

Blijf op de hoogte over de laatste nieuwtjes!

Gratis lesmateriaal

Nieuwe vormingen

Kant-en-klare leerlingactiviteiten

👇👇👇

Ik wil aankondigingen krijgen voor: *

Onze socials