ESERO Belgium in volle actie: reeds 9 geslaagde lerarenvormingen!

De afgelopen weken heeft ESERO Belgium een ware raketlancering van kennis en inspiratie georganiseerd! Negen vormingen, elk met een eigen focus, hebben leerkrachten uit heel het land samengebracht om de wonderen van de ruimtevaart te ontdekken. Van het bouwen van je eigen mini-satelliet tot het trainen als een echte astronaut, de vormingen van ESERO Belgium bieden voor elk wat wils. Leerkrachten hebben de kneepjes van het programmeren onder de knie gekregen, zijn op onderzoek gegaan naar lesmateriaal dat bij hun klas past en hebben ontdekt hoe ze ruimtevaart gemakkelijk kunnen integreren in hun lessen.

Basisschool De Stappe te Stabroek

Onze collega’s Leonie en Pieter gingen op pad naar basisschool De Stappe in Stabroek. Daar hebben ze een groep van 20 bevlogen leerkrachten kennis laten maken met ons uitgebreide aanbod voor het lager onderwijs, waarbij de ruimtevaart centraal staat.

Tijdens deze opleiding hebben we samen gewerkt aan het ontdekken van onze projecten en het uitproberen van ons lesmateriaal. De leerkrachten mochten zelf de vele mogelijkheden testen die de ruimtevaart aanbiedt om kinderen op een speelse manier in contact te brengen met wetenschap, technologie, engineering en wiskunde.

Wil jij net als de leerkrachten van basisschool De Stappe een vorming op maat aanvragen voor jouw leerkrachtenteam? Neem dan zeker contact met ons op! We komen graag bij jou in de klas om je te begeleiden bij de implementatie van onze projecten en lesmateriaal. Helemaal gratis uiteraard 🙂

Vormingen per project

Naast vormingen op aanvraag, organiseren we natuurlijk ook zelf opleidingen in het kader van onze projecten. Hiervoor kan je je steeds inschrijven via onze website. De data en verdere wordt gecommuniceerd via onze nieuwsbrief, vergeet je hierop dus zeker niet in te schrijven (zie kantlijn rechts 😉).

Even een kleine throw-back naar onze opleidingen van de afgelopen maand!

  • Project Mission X: Als leerkracht wil je graag je leerlingen inspireren op een aantrekkelijke manier. Wij willen hetzelfde en daarom start ons team in de eerste plaats met het inspireren van leerkrachten op een aantrekkelijke manier. Ons project Mission X is dan ook één van onze uitblinkers hiervoor. Leerlingen worden hierbij uitgedaagd om te trainen zoals een astronaut, waarbij ze niet alleen hun lichaam, maar ook hun geest versterkten. Op onze training legden we dan ook alles gedetailleerd uit aan de leerkrachten om het voor hen zo gemakkelijk mogelijk te maken om dit project in de klas te implementeren.
  • Climate Detectives: Leerkrachten leerden hoe ze met hun leerlingen op onderzoek kunnen gaan naar klimaatverandering, gebruikmakend van echte wetenschappelijke data. Dit project is een engagement voor een periode die je zelf bepaalt en vergt dus enige toewijding van de leerlingen, wat de leerkrachten in de vorming heel erg aansprak. Eveneens het feit dat leerlingen zelf hun onderzoeksvraag mogen opstellen over een onderwerp dat hen  interesseert, viel goed in de smaak. Wij zijn alvast benieuwd naar hoe de leerkrachten het in de klas brengen!
  • Astro Pi: De deelnemers van deze opleiding doken online in de wereld van het programmeren en leerden hoe ze hun eigen experimenten konden uitvoeren aan boord van het internationale ruimtestation ISS. Deze vorming werd gegeven door onze vrijwilliger Pieter-Jan, expert in all things digital. Hij genoot zelf enorm van het uitleggen van alle oefeningen, en ook de leerkrachten kregen de codeeroefening al snel onder de knie. Een geslaagde vorming dus!
  • CanSat: CanSat is ons pronkstuk, natuurlijk. In dit project lanceren leerlingen hun eigengemaakte satellietje. Niet eenvoudig, maar een gigantisch leuke en prikkelende uitdaging voor jongeren van de derde graad secundair. Leerkrachten zijn bij deze uitdaging een ankerpunt voor de leerlingenteams en daarom is het belangrijk dat ook zij de kneepjes van het vak beheersen. Wat er van hen verwacht wordt, waar ze alvast rekening mee moeten houden, hoe de competitie verloopt en alles wat daarbij komt kijken, werd uit de doeken gedaan op deze vorming. We zijn er alvast van overtuigd dat de deelnemende leerlingenteams in goede handen zijn bij de begeleidende leerkrachten.

Samenwerking met CNO

ESERO Belgium werkt trots samen met Centrum Nascholing Onderwijs (CNO) in Antwerpen. Dat betekent dat CNO enkele keren per jaar een opleiding aanbiedt over het ESERO-programma van België. We tonen hier onze projecten en lesmateriaal dat relevant is voor de deelnemers. Onze eerste vorming in Antwerpen dit schooljaar zit er alvast op. Negen leerkrachten van het secundair onderwijs vonden hun weg op 1 oktober naar onze vorming, gegeven door Pieter Mestdagh, onze coördinator. De favoriete onderwerpen? ASGARD, CanSat, Climate Detectives en Astro Pi. Onze projecten dus.

Wij hopen alvast bekende gezichten te zien bij de deelnemers aan deze projecten 🙂

Op dit moment staan er nog 4 vormingen via CNO gepland, namelijk:

  • 12 november 2024: Ruimtevaart in de klas (lager onderwijs)
  • 29 april 2025: Ruimtevaart in de klas (secundair onderwijs)
  • 6 mei 2025: Ruimtevaart in de klas (lager onderwijs)

De toekomst

ESERO Belgium blijft inzetten op het bieden van waardevolle vormingen voor leerkrachten. Wil jij ook de ruimtevaart in je klas brengen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of neem contact met ons op voor meer informatie.

Ontdek ons volledige aanbod op onze webpagina voor lerarenvormingen

Breng ruimtevaart in je klas!

Blijf op de hoogte over de laatste nieuwtjes!

Gratis lesmateriaal

Nieuwe vormingen

Kant-en-klare leerlingactiviteiten

👇👇👇

Ik wil aankondigingen krijgen voor: *

Onze socials