Programma

13.45u – 14.40u

Deze vorming begint met een inspirerende presentatie van een professionele Mars-wetenschapper. Hij heet Frank Daerden, en onderzoekt met het Belgisch toestel NOMAD (momenteel aanwezig op de TGO satelliet die rond Mars cirkelt) wat de atmosfeer van Mars ons kan leren over de planeet. Dit soort onderzoek draagt bij aan de vele puzzelstukjes die samen meer duidelijkheid moeten brengen over de mogelijkheid van buitenaards leven. Frank werkt bij het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA).

14.40u – 14.55u

Een educator van het Planetarium van de Koninklijke Sterrenwacht van België toont planetarium-beelden in verband met Mars op de grote koepel.

14-55u – 15.10u

Pauze

15.10u – 16.30u

De docenten van de UCLL lerarenopleiding demonstreren wat er in het nieuwe lesmateriaal aangeboden wordt en hoe je dit gebruikt in je les. Het kwam voort uit een samenwerking tussen ESERO Belgium, UCLL lerarenopleiding en iSTEM inkleuren.

Lesmateriaal

Doelgroep: Eerste graad secundair

Lesgevers: Erica Andreotti, Renaat Frans, Katrien Vyvey, van Hogeschool UCLL Campus Diepenbeek.

Samenvatting: Het doel is leerlingen bewust maken van de plaats van de aarde in een uitgestrekt zonnestelsel en het heelal en van de zoektocht naar leven die volop bezig is. Ze worden uitgedaagd met de hoofdvraag “is er leven (geweest) op Mars”, en de deelvragen: Wat bedoelen we met ‘leven’? Hoe ver is Mars? Is of was er water op Mars en hoe kom je dat te weten?

Type lesmateriaal: Een geschreven gids voor leraren en een online interactieve vorm voor leerlingen (“bookwidget”). Het lesmateriaal wordt na de vorming gepubliceerd op onze website. Op de pagina vakdidactiek.be kan je meer info vinden over het gebruikte lesmateriaal.

Uitgegeven door: UCLL, ESERO Belgium, iSTEM inkleuren

De Trace gas Orbiter van ESA, een satelliet van Mars waarop het Belgisch toestel NOMAD metingen doet van sporengassen in de atmosfeer. Wetenschapper Frank Daerden zal hierover uitleg geven.

Praktisch

Datum en uur: In september 2022 (precieze datum nog te bepalen) van 13.30u tot 16.00u

Lesgevers: UCLL docenten Erica Andreotti, Renaat Frans, Katrien Vyvey, van Hogeschool UCLL Campus Diepenbeek.

Locatie: Planetarium Brussel, Boechoutlaan 10, Laken (Brussel).

Aantal deelnemers: minimum 10, maximum 20

Inschrijven: Gratis voor leraren in beroep of leraren in opleiding. Als je wilt deelnemen moet je verplicht inschrijven met onderstaand formulier. Op dit moment kunnen we het opvolgen van aantal inschrijvingen niet automatiseren, dus je krijgt nadien een emailbericht van ESERO Belgium of je effectief kan deelnemen of eventueel op een wachtlijst komt.

Annuleren: ESERO Belgium biedt alles gratis aan voor leraren. Ons werkingsbudget is echter beperkt. Het is dus heel belangrijk wanneer je ingeschreven bent, maar toch niet kan deelnemen, zo rap mogelijk laat weten dat je wilt annuleren. ESERO Belgium kan alsnog de gemaakte kosten aanrekenen aan personen die ingeschreven zijn, maar zonder verwittiging niet aanwezig zijn op de vorming.

Meer details: Op deze pagina vind je uitgebreide algemene kenmerken en voorwaarden van ESERO vormingen.

Inschrijven voor de vorming “Buitenaards leven op Mars?”

De gegevens die u invult moeten doorgegeven worden aan de lesgevers UCLL lerarenopleiding om deze vorming praktisch mogelijk te maken. Door onderstaand formulier in te vullen verklaart u zich hiermee akkoord. Zij gaan uw gegevens niet gebruiken voor andere doeleinden dat deze vorming.

Soms worden tijdens de ESERO vormingen foto's genomen. Mogen we foto's gebruiken voor het promoten van ESERO activiteiten waarop u in beeld bent?
Mag uw email adres opgenomen worden in de ESERO emaillijst waarmee we info over ESERO lerarenvormingen aankondigen?