MISSION X IN DETAIL: WAT?

Trainen als een astronaut

Wie naar de ruimte wilt reizen moet goed getraind zijn. In het Europees astronauten centrum EAC in Keulen – waar Belgische astronaut Frank De Winne directeur is – doorlopen de astronauten meerdere jaren van training. De astronautentrainers van het EAC hebben samen met ESA Education gewerkt aan een kindvriendelijke versie van een 40-tal activiteiten. Die kunnen jullie uitvoeren in de klas.

Missies voor je team

Je team kan meedoen aan de challenge op eigen tempo en op je eigen manier. Je kiest zelf wanneer je bepaalde missies uitvoert, hoeveel je er wilt doen, en of je voorkeur hebt voor fysieke activiteiten, coördinatietrainingen, of meer wetenschappelijke/technische proeven. De thema’s zijn onder meer: coördinatie, uithoudeingsvermogen, teambuilding, ruimtelijk inzicht, evenwicht, gezonde voeding, lichaamsverzorging, ruimtevaarttechniek, astronautenvoeding, wetenschappelijk redeneren, kritisch denken etc.

Walk to the Moon

Tijdens het schooljaar zijn er twee mascottes, Luna en Leo, die naar de maan willen lopen. Dit is de ‘walk to the Moon Challenge’. Voor elke afgewerkte opdracht verdient je team stappen. In totaal moeten ze aan 384.000 stappen komen op het einde van het schooljaar, verzameld door alle Mission X teams ter wereld. De stappen die jullie verzamelen met d eklas, kan je met stickertjes zichtbaar maken op je klas-affiche.

MISSION X IN DETAIL: WIE?

  • We adviseren een leeftijd tussen 8 en 12 jaar. Sinds kort hebben ook activiteiten voor de eerste graad secundair!
  • Het aantal kinderen per team is vrij te kiezen. Er is geen minimum of maximum, maar samenwerking binnen het team is wel geadviseerd.
  • Elke team moet begeleid worden door een volwassene (leerkracht, ouder, opvoeder, …).
  • Open voor alle landen ter wereld.
  • Open voor scholen en andere groepen zoals families of jeugdverenigingen.
  • 1 leraar kan meerdere teams inschrijven.

          MISSION X IN DETAIL: WANNEER?

          ActiviteitDatum
          Deelname tussen 20 september 2023 en 29 mei 2024
          Publicatie instructievideo ‘Hoe registreer ik mij als deelnemer’ op ESERO BE website27 september 2023
          Europese Kick off meeting online (ESA). Start van Walk to the Moon challenge.oktober 2023
          Eerste Vlaamse online meeting voor nieuwe leerkrachten (ESERO BE)18 oktober 2023 – 15u
          Herfstvakantie30 okt tot 5 nov 2023
          Eerste Vlaamse online meeting voor deelnemende leerkrachten (ESERO BE)28 november 2023 – 16u
          Kerstvakantie25 dec 2023 tot 7 jan 2024
          Tweede Vlaamse online meeting voor nieuwe (en deelnemende) leerkrachten (ESERO BE)17 januari 2024 – 15u
          Vorming voor nieuwe leerkrachten bij CNO in Antwerpen2 februari 2024 namiddag
          Tweede Vlaamse online meeting voor deelnemende leerkrachten (ESERO BE)19 maart 2024 – 16u
          Paasverlof1-14 april 2024
          Derde Vlaamse online meeting voor deelnemende leerkrachten (ESERO BE)24 april 2024 – 15u
          Vierde Vlaamse online meeting voor deelnemende leerkrachten (ESERO BE)22 mei 2024 – 15u
          Einde “Walk to the Moon challenge” + Vlaams eindevenement en prijsuitreikingen (onder voorbehoud) (locatie en programma nog te bepalen)31 mei 2024 – hele dag
          Feedbackgesprek Leerkrachten bij ESERO BE (in persoon of online)2 juli  2024

           

          ↑ Bij elke online meeting voor Vlaamse Mission X leerkrachten (zie agenda hierboven) kan je deelnemen via deze knop.

          MISSION X IN DETAIL: WAAROM?

          Eindevenement voor Vlaamse deelnemers

          Op 31 mei worden alle Mission X teams met minimum 3 afgewerkte activiteiten uitgenodigd op een gratis evenement van een volledige schooldag. ESERO Belgium is nog volop bezig met de organisatie hiervan, maar het volgende kunnen we wel al meegeven:

          • Het evenement vindt plaats in Gent vlakbij de Watersportbaan, in de Campus van Bewegingsrecreatie van Artevelde Hogeschool. Er is openbaar vervoer tussen Gent Sint-Pietersstation en de campus. Toch moeite om er te geraken? Contacteer ons zo vroeg mogelijk. Misschien kunnen we helpen met oplossingen.
          • Voor de organisatie en begeleiding van kinderen krijgen we hulp van studenten bewegingsrecreatie.
          • We voorzien activiteiten voor kinderen die in het verlengde liggen van de andere Mission X activiteiten, en creëren een inspirerende ruimtevaartcontext errond.
          • Indien mogelijk nemen we de begeleidende leerkrachten even in groep apart voor een feedback gesprek, zodat we volgend jaar de organisatie en ondersteuning voor deelnemers kunnen verbeteren.
          • We eindigen met een uitreiking van deelname certificaten en enkele prijzen voor teams die we selecteren op basis van hun ingediende activiteiten en/of beeldmateriaal.
          • We proberen zoveel mogelijk foto’s en video’s van Vlaamse Mission X teams te verzamelen, en laten die tijdens het eindevenement zien aan alle aanwezigen.
          • Indien het aantal kinderen die meer dan 3 activiteiten hebben uitgevoerd de capaciteit van de ruimtes overschrijdt, dan zijn we verplicht om enkel die teams uit te nodigen die het hoogste aantal stappen verdiend hebben in de ‘Walk to the Moon’ challenge.

          MISSION X IN DETAIL: HOE?

          • Je registreert je als leraar op de Mission X website. Na inschrijving ontvang je van ESERO Belgium per post een affiche om in de klas te hangen, waarop jullie activiteiten zullen worden bijgehouden. We publiceren binnenkort ook een instructievideo om je te helpen indien de registratie moeilijk zou verlopen.
          • Je kiest een periode (eindigt vóór 29 mei) waarin je klasactiviteiten zullen plaatsvinden. Meestal gaat men deze spreiden over enkele weken. Je bent vrij om de lengte en de begin- en einddatum van die periode te kiezen (meestal kiest men tussen 6 en 9 weken).
          • Je kiest welke leerlingen gaan deelnemen. Het aantal is vrij te kiezen: heel de klas, een kleinere groep, twee klassen, …
          • Je kiest activiteiten op de Belgische Mission X activiteiten-pagina die je in je klas gaat uitvoeren. Maak een planning voor de hele missie en verzamel het nodige materiaal. Bij ESERO Belgium werd al een selectie gemaakt waarvan we vermoeden dat het een interessant pakket is voor Belgische scholen. Contacteer ons als je dit wilt ontvangen. In totaal biedt de internationale Mission X website momenteel keuze tussen een 40-tal verschillende activiteiten.
          • Telkens wanneer een activiteit (fysieke oefeningen of wetenschappelijke onderzoekjes) afgewerkt is, dan registreer je ze in je Mission X account. Ze worden omgezet in stappen voor de Walk to the Moon challenge. Je kleeft ook stickertjes op de klas-affiche. De Mission X mascottes Leo en Luna willen tot aan de Maan lopen. Dat is 384.400 kilometers van hier! Ze hopen dat jullie allemaal samen (alle Mission X teams ter wereld) zoveel kilometers voor hen gaan verdienen.
          • 31 mei kom je naar het Vlaams eindevenement (gratis voor elk team dat 3 of meer activiteiten uitgevoerd heeft), en je brengt je klas-affiche mee. Je kan daar extra prijzen winnen, onder mere door beeldmateriaal in te dienen (zie verder).
          • Tussen oktober en mei kan je bijna maandelijks deelnemen aan een online moment voor begeleidende leraren, geleid door ESERO Belgium. Daar kan je luisteren naar ervaringen van collega leerkrachten en kan je al je vragen kwijt. We helpen iedereen zo goed als mogelijk. Tussendoor kan je ten allen tijde ook zelf contact opnemen met onze helpdesk (tijdens de werkuren).

                  De MISSION X klas-affiche

                  Voor Vlaams onderwijs zijn we dit jaar gestart met een unieke toevoeging: Elk team dat zich aanmeldt op de internationale Mission X website als deelnemer, krijgt van ons een klasaffiche en een stickerblad opgestuurd. We beginnen hiermee zodra het drukwerk klaar is.

                  • De affiche is A1 formaat (59,4 x 84 cm), en hang je best op een zichtbare plaats in je klas.
                  • Er is plaats voorzien voor de naam van je team op te schrijven in het groot, en om een foto van je team op de affiche te hangen.
                  • Na elke afgewerkte activiteit kunnen de kinderen stickers toevoegen aan de affiche. Zo kan je elk moment zien hoeveel ‘stappen’ je team al verdiend heeft.
                  • Je affiche breng je mee naar het Vlaamse eindevenement. Daar worden ze allemaal opgehangen om jullie inspanningen te laten zien!

                  Foto’s en video’s: extra prijzen te winnen

                  Elke team dat minimum 3 geregistreerde activiteiten heeft op de internationale website wordt uitgenodigd op het Vlaams eindevenement. Deze activiteiten zal je ook met stickers zichtbaar maken op je klasaffiche.

                  Bijkomend kan je voor elke activiteit die afgewerkt is foto’s en/of video’s opladen op de ESERO website (zie knop hieronder of hiernaast). Deze beelden leveren je een extra prijs op: je klas krijgt dan op het eindevenement goodies mee naar huis. Meer info vind je op de pagina waar je beeldmateriaal kan opladen.

                    Instructievideo over registratie

                    Hoe registreer ik als teambegeleider mijn team en hoe registreer ik onze afgwerkte activiteiten? Bekijk de instructievideo hiernaast of hieronder om in detail te zien hoe de registratie verloopt.

                    Om de registratie te starten kan je de knop hieronder klikken.

                    MISSION X IN DETAIL: VOOR DE LERAAR

                    Kies activiteiten voor je team

                    We hebben een 40-tal activiteiten in 2 categorieën:

                    • Fysieke uitdagingen of uitdagingen in wetenschap en techniek.
                    • De activiteiten zijn aangepast voor een eenvoudige uitvoering in een school.
                    • Elke activteitenbundel bevat duidelijke en stap-voor-stap omschrijvingen van de uitdaging, verwijzingen naar Vlaamse eindtermen, linken met het astronautenleven.
                    • Heb je toch nog vragen bij het uitvoeren van een activiteit? We helep je graag per email of telefoon of videochat. Contacteer ons.

                    Lesmateriaal en lerarenvorming

                    Naast de Mission X activiteiten zelf kan je gebruik maken van ons lesmateriaal voor 2de en 3de graad lager onderwijs om ruimtevaart op een zeer haalbare en aantrekkelijke manier in je klas te brengen.

                    We bieden jaarlijks nascholing aan: een vorming die specifiek gaat over deelname aan Mission X (dit jaar bij CNO in februari), en een vorming over de lespakketten “Op schoolreis naar de Maan” in combinatie met Mission X of Moon Camp (dit jaar in CNO Antwerpen en UCLL Limburg).

                    Belijk onze opleidingspagina om te ontdekken wanneer je kan deelnemen. Wie een groep van minimum 10 deelnemende leraren bij elkaar brengt, kan deze vormingen ook gratis aanvragen op een locatie en datum naar keuze (af te spreken).

                      Directe ondersteuning voor teambegeleiders

                      Vanaf oktober kan je regelmatig aansluiten bij onze online ontmoetingsmomenten voor geïnteresseerde en deelnemende leerkrachten:

                      • 18 oktober 15u – 28 november 16u – 17 januari 15u – 19 maart 16u – 24 april 15u – 22 mei 15u
                      • Ongeveer 1 uur per sessie.
                      • We geven uitleg over het laatste Mision X nieuws, en luisteren naar de vragen en opmerkingen van deelnemers.
                      • Naast het contact tussen ESERO Belgium en de Vlaamse teambegeleiders, hopen we dat ook jullie tijdens de online sessies ook je ervaringen delen met je collega leerkrachten.
                      • Geregistreerde deelnemende teams zullen voor elke online sessie een email krijgen met de vergaderlink. Anderen kunnen ook aansluiten zonder te reserveren. We publiceren de vergaderlinken ook op deze webpagina over Mission X.

                      Op alle andere momenten kan je bij ons terecht als een helpdesk via email, telefoon of videochat. Onze agenda is goed gevuld, maar we maken altijd graag wat tijd voor een gesprek met een deelnemende leerkracht. Laat ons weten waar we kunnen helpen!