Programma

13.30u – 14.30u
Inspirerende presentatie door jonge wetenschappers die onderzoek doen op exoplaneten in het project CHAMELEON, vertegenwoordigd door Oriel Marshall (Engelstalig).

CHAMELEON is een innovatief opleidingnetwerk van virtuele labo’s van 15 doctoraatstudenten. Daarin worden simulaties gemaakt van planeetvormende schijven en exoplaneten atmosferen. Hun onderzoek gaat over onderwerpen zoals de vorming en evolutie van protoplanetaire schijven, de atmosferen en samenstelling van exoplaneten, en de vertaling van deze onderwerpen naar educatie en kunst. In deze sessie zullen meerdere onderzoekers binnen CHAMELEON hun onderzoek voorstellen en al uw vragen erover beantwoorden.

14.30u – 16.00u
In het tweede deel zullen de docenten van de UCLL lerarenopleiding demonstreren wat er in het nieuwe lesmateriaal aangeboden wordt en hoe je dit gebruikt in je les.

Lesmateriaal

Doelgroep: Leraren fysica en natuurwetenschappen tweede en derde graad secundair onderwijs.
Gemaakt door: Erica Andreotti, Renaat Frans, Katrien Vyvey, van Hogeschool UCLL Campus Diepenbeek.
Samenvatting: Zijn er planeten bij andere sterren dan de zon? Waarom hebben sterren kleuren? Hoe vinden we een planeet die we niet kunnen zien? Dit pakket brengt het hedendaags onderzoek naar exoplaneten in de klas. Het bevat interessante analogieën om experimenten in de klas te doen. Gevorderden kunnen leren werken met echte ster-data. Er wordt kwalitatief en voor de geïnteresseerden ook kwantitatief ingegaan op de transitmethode en de doppler shift methode om exoplaneten te ontdekken. Ook wordt er nagegaan hoe we kunnen onderzoeken of een bepaalde exoplaneet een vast oppervlak heeft. De leermaterialen zijn in kwalitatieve vorm bruikbaar in de 2de graad en in kwantitatieve vorm in de 3de graad voor wetenschappelijk geïnteresseerde richtingen.
Type lesmateriaal: Een lerarengids, een leerlingenbundel en intermezzo’s met extra achtergrond informatie. Het materiaal wordt gepubliceerd op onze website ten laatste op de dag van de vorming zelf.

Presentatie: download de UCLL presentatie die tijdens de vorming gebruikt werd.

Alles werd op video opgenoemen. Hieronder kan je de inleidende uiteenzetting door de wetenschappers en de opleiding zelf herbekijken.

Praktisch

Datum en uur: Vond plaats op 6 oktober van 13.30u tot 16.00u.
Lesgevers: UCLL docenten Erica Andreotti, Renaat Frans, Katrien Vyvey, van Hogeschool UCLL Campus Diepenbeek.
Locatie: UCLL campus Hertogstraat, gebouw X, ‘Lerarenopleiding’. Zie plan hieronder. Let op: indien je met de auto komt is de ingang naar de parking via de Kerspelstraat.
Deelnemers: 6 leraren, 4 jonge wetenschappers, 4 docenten UCLL lerarenopleiding, 2 ESERO coordinatoren.