De ESERO familie in ESTEC

5 juni 2024 – Leonie en Camille hadden de eer om de ESERO project managers meeting in ESTEC mee te volgen. Coördinator en project manager Pieter Mestdagh, gaf hen de taak zijn oren en ogen op de bijeenkomst te zijn. Zo gingen de educatief verantwoordelijke en de communicator van ESERO dus op pad naar Noordwijk in Nederland om de managers uit andere ESERO landen te ontmoeten. Een avontuur en ervaring!

ESERO Nieuws - ESERO Project Managers Meeting

Bijeenkomst voor vooruitgang

De ESERO project managers meeting is een jaarlijks event waarbij alle ESERO landen worden uitgenodigd op een centrale, betekenisvolle plaats. Managers van over heel Europa en meer komen samen en bespreken wat er goed ging afgelopen jaar en bij welke projecten er nog werk aan de winkel is. Hierbij is het gemeenschappelijke doel: zoveel mogelijk leerkrachten bereiken en laten genieten van het ESA aanbod.

De verscheidenheid tussen collega’s is groot, zo verschillen we niet enkel in nationaliteit, maar ook bijvoorbeeld in academische achtergrond, leeftijd en interesses. Je mag je er dus een melange van wetenschappers, educatief verantwoordelijken, ingenieurs en technici bij voorstellen, die zich stuk voor stuk inzetten voor STEM en de jeugd.

De ESERO Project Managers Meeting duurt in totaal 2 dagen. De eerste dag fungeert als gelegenheid om de stand van zake te bespreken bij de ESERO’s. Daar komen we te weten hoe elk land elk project aanpakt en wat de voor- en nadelen daarvan zijn. Er worden tips en tricks uitgewisseld tussen collega’s om ieders projectuitwerking naar een hoger level te tillen. In deze blog gaan we niet in op de details, want dat zou ons te ver leiden, maar één van de leuke vaststellingen was dat project Mission X het zeer goed doet in bijna alle landen. Een project om trots op te zijn dus!

Dag twee staat volledig in het teken van ons project Climate Detectives. Meerdere sprekers met technische en ingenieurs achtergrond komen naar voren om nieuwe evoluties in het veld van klimaat en aardobservatie uit de doeken te doen.

Enkele take-aways:

  • Leuke variabelen om met je klas te onderzoeken in het klimaat zijn: regenmetingen, wolkenobservatie, temperatuurmetingen en vergelijking tussen internationale en lokale producten in de winkel
  • Copernicus Earth Observation Program voorziet open data over aardobservatie voor particulieren (leerkrachten, leerlingen, ouders, …)
  • Sentinel satellieten helpen ons om maritieme gebieden te monitoren, infrastructuur te monitoren en ontbossing in kaart te brengen. Ook staan zij in voor optical imaging, temperature mapping, atmospheric monitoring en sea-level monitoring
  • AI is een goede tool, maar een slechte meester wat betreft het modelleren van klimaatproblemen
  • Een nieuwe site waarop je klimaat in elk gewenst tijdperk op elke gewenste locatie kan bekijken: https://eolabcnes.users.earthengine.app/view/mto-et-climat 
  • Herontdek de basics voor Climate Detectives: gebruik Google Earth
  • Een leuke app om augmented reality te integreren in de klas: Columbus Eye

ESTEC: Het Europese Ruimtevaart Technologie Centrum

Deze inspirerende dagen gingen door in Noordwijk, Nederland, waar het Europese Ruimtevaart Technologie Centrum (ESTEC) zich bevindt.

ESTEC, een belangrijke pijler van de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA), is het kloppende hart van de Europese ruimtevaart. Hier werken duizenden getalenteerde ingenieurs, wetenschappers en technici samen aan de toekomst van de ruimtevaart. Ze ontwikkelen en testen de technologieën die nodig zijn om satellieten te lanceren, interplanetaire missies uit te voeren en nieuwe ontdekkingen te doen in de ruimtewetenschap.

Bij ESTEC houden de werknemers zich bezig met een breed scala aan activiteiten. Ze ontwerpen en bouwen ruimtevaartuigen en satellieten, ontwikkelen instrumenten voor wetenschappelijke experimenten, en testen nieuwe technologieën in geavanceerde laboratoria. Bovendien spelen ze een cruciale rol in de planning en uitvoering van ESA’s missies, van de lancering tot de operationele fase in de ruimte.

Ons bezoek aan ESTEC was als een reis naar de toekomst. Het is een plek waar innovatie en wetenschap samenkomen om de mysteries van het universum te ontrafelen. De werknemers hier zijn niet alleen bezig met het oplossen van de technische uitdagingen van vandaag, maar ook met het bedenken van de doorbraken van morgen. Het is een doolhof om in te verdwalen met om elke hoek een stukje museum.

Kortom, ESTEC is een centrum van excellentie waar de Europese ruimtevaart een thuis heeft gevonden. Dé perfecte plek dus om de ESERO Project Managers Meeting te organiseren en een beetje inspiratie over te brengen.

Breng ruimtevaart in je klas!

Blijf op de hoogte over de laatste nieuwtjes!

Gratis lesmateriaal

Nieuwe vormingen

Kant-en-klare leerlingactiviteiten

👇👇👇

Ik wil aankondigingen krijgen voor: *

Onze socials