
Lesmateriaal: Smaak in de ruimte
Ontdek de smaaksensaties op de tong en experimenteer om te zien welke zintuigen de smaak beïnvloeden.
Astronauten moeten al hun eten en drinken meenemen naar het internationale ruimtestation (ISS). Eten is een belangrijk onderdeel van het moreel van de bemanning en het enige gemeenschappelijke moment waarop zij zowel een maaltijd als een gesprek met elkaar delen. De verminderde zwaartekracht in het ISS en de beperkte ruimte hebben fysiologische en milieu-effecten op de smaak van voedsel.
In deze activiteit zullen teams de smaaksensaties op de tong onderzoeken en experimenten uitvoeren om te zien welke zintuigen de smaak beïnvloeden.
✔️ Niveau: basisonderwijs
✔️ Vakken/eindtermen: Wetenschap en techniek, teamwerk, communicatie, problemen oplossen
✔️ Partners: ESERO Belgium, ESA Education
Snelle feiten 📖
Onderwerp: Bij deze activiteit gaan de leerlingen onderzoeken en ontdekken welke variabelen invloed hebben op hun eigen smaakbeleving
Lestijd: 45 min x 1 à 2
Benodigde materialen:
Deel 1:
- 4 schone containers, tenminste
- 1 liter groot, gelabeld van 1 tot 4
- Zout
- Suiker
- Citroensap
- Grapefruitsap
- Water
- Plastic bekers
- Per groep van 2:
- 4 kleine wegwerpbekertjes + water om de mond te spoelen
- 4 druppelaars
- 1 marker
- Werkbladen voor studenten
- Kleine handspiegel
- Vergrootglas
Deel 2:
- Per klas:
- Computer met internettoegang
- LCD projector
- Per groep van 2:
- 6 gesloten containers met
voedselartikelen - 3 druppelaars of spuiten plus
3 plastic lepels - Water
- Blinddoek
- (Optioneel) Paar wegwerphandschoenen
- Leerlingenblad en gegevensblad voor de activiteit
- 6 gesloten containers met
- Per klas: