Van frisdrankblikje tot raketlancering: Belgische scholieren schieten hun eigen satellieten de lucht in 🚀
Van 24 tot 26 april 2025 werd het normaal rustige militaire domein van Elsenborn omgetoverd tot een waar lanceerplatform voor… scholieren! Jawel, 30 teams van Vlaamse, Brusselse en Waalse jongeren trokken hun stoute ingenieursschoenen aan en stuurden hun zelfgebouwde mini-satellieten – formaatje frisdrankblik – met échte raketten tot wel een kilometer hoog de lucht in. 🤯

Mini-satellieten, maximaal enthousiasme
De hele actie maakt deel uit van CanSat, één van onze coole educatieve STEM-projecten. Bij CanSat worden jongeren uit de derde graad secundair onderwijs uitgedaagd om een werkende satelliet te bouwen die in een frisdrankblikje past. Klinkt als sciencefiction? Nope. Deze kleine blik-satellieten meten onder andere temperatuur, luchtdruk en hoogte, en landen netjes terug op aarde dankzij een zelfgemaakt landingssysteem – denk: parachutes, ingenieuze vleugels of zelfs mini-dronepropellers.
Maar da’s nog niet alles! Elk team voert ook een eigen “secundaire missie” uit, een soort wetenschappelijk experiment dat beoordeeld wordt door een jury vol ruimtevaart- en STEM-experts. Geen druk dus. 😅
Raketten én dromen die opstijgen
Na maanden ontwerpen, solderen, testen en nog eens testen, was het eindelijk zover: de finale in Elsenborn. Onder begeleiding van Defensie schoten de leerlingen hun creaties de lucht in. En ja, dat is net zo indrukwekkend als het klinkt. 💥
Pieter Mestdagh, coördinator van ESERO Belgium, legt het mooi uit: “We bootsen de echte ingenieurswereld na, van A tot Z. De ervaring die jongeren hier opdoen, reikt véél verder dan de schoolbanken.”
And the winner is… 🥇
Na maanden hard werken en 3 heftige finale-dagen, kunnen we met veel trots de winnende teams van CanSat 2025 bekendmaken:
“In de secundaire missie gebruiken we de Kalman filter om te bepalen waar de Cansat zou landen en welke baan hij aflegt. Met de gegevens die we van de GPS en de druksensor (hoogte) krijgen, komen we tot de exacte coördinaten van de vlucht en die van de landing. Als we coördinaten hebben van de eerste momenten van de vlucht, kunnen we een voorspelling doen over hoe het verder zal gaan. Zo kunnen we ook bepalen wat de plaats van landing zal zijn.”
De jury – bestaande uit ruimtevaart- en STEM-experts – was onder de indruk van hun precisie, originaliteit en teamwork. Een dikke proficiat!



Een ervaring die blijft plakken
Voor veel jongeren is deze wedstrijd meer dan een leerrijk project. Het is vaak een gamechanger. Het moment waarop ze denken: “Hey, misschien wil ik wel ingenieur worden.” Of wetenschapper. Of raketbouwer. Alles kan, als je het durft te dromen (én bouwen).
🎓 Leerkracht in STEM of gewoon zot van ruimtevaart? Doe volgend jaar mee!
Wil je jouw leerlingen ook zo’n onvergetelijk avontuur laten beleven? Schrijf je in voor onze vormingen en ontdek hoe jij met je klas kan deelnemen aan CanSat! We begeleiden je stap voor stap, van eerste briefing tot de grote lancering.
👉 Meer info & inschrijven voor de vormingen doe je hier!
Wie weet sta jij volgend jaar met je leerlingen op de lanceerbasis van Elsenborn… en starten jullie samen een ruimte-avontuur dat hen voor het leven zal inspireren. 🌠