Een terugblik op 2024

Hou je vast aan de takken van de bomen, want 2025 belooft een enorm interessant jaar te worden voor zowel fysica, chemie, wiskunde, computerwetenschap en ruimtevaart, kortom: voor STEM. Wij kijken alvast uit naar wat de toekomst brengt, maar ook afgelopen jaar viel onze mond geregeld open van verbazing en enthousiasme. Daarom blikken we graag even terug op wat 2024 ons bracht in de wereld van wetenschap.
De nobelprijzen

(foto credits: Google Deepmind)
Hoe kan je beter een doorbraak erkennen dan met een Nobel prijs? Jaarlijks worden er zes Nobel prijzen uitgereikt aan individuen, duo’s of trio’s die een uitzonderlijke ontdekking deden of inspanning leverden. Fysica, chemie, geneeskunde, literatuur, vrede en economische wetenschappen zijn de zes disciplines die onder de loep worden genomen, maar ESERO Belgium was natuurlijk specifiek benieuwd naar de eerste drie; de STEM-gerelateerde prijzen. We geven hier een kort overzicht van de winnaars en hun bijdragen (meer info vind je rechtstreeks op de website van All Nobel Prizes 2024).
De Nobelprijs voor Fysica: Natuurkunde en AI onder één noemer?
Ruimtevaart in 2024, een heus schouwspel

(Foto credits: Space.com; Stellarium)
Ook in de ruimtevaartsector werden we regelmatig verrast door zowel leuke als minder leuke nieuwigheden. Enkele highlights die bij het ESERO Belgium team in het oog sprongen.
De Grote Ring (Alexia Lopez)
Herinner je je nog de ontdekking van de “Big Ring”? Dat is de gigantische ring van galaxies met een omtrek van ongeveer 4 miljard lichtjaar, die afgelopen jaar werd ontdekt. Om je even een idee te geven: onze Melkweg heeft een omtrek van ongeveer 330 000 lichtjaar. De “Big Ring”, of Grote Ring, is dus meer dan 12 000 keer groter dan onze Melkweg. Ongelooflijk.
Andere doorbraken

Om af te sluiten, geven we nog enkele andere doorbraken mee voor zij die geïnteresseerd zijn in Fysica. Naast de Nobelprijs zijn er namelijk nog vele andere interessante onderzoeksonderwerpen de revue gepasseerd in 2024. We halen er kort nog even drie aan.
Dark matter – Dark matter dat het universum steeds sneller doet uitbreiden, lijkt te verzwakken. Dat gaat in tegen het huidige idee. Dit zou de grootste ontdekking in 25 jaar kunnen zijn, volgens Adam Riess, die dark matter in 1998 ontdekte. Het DESI-team (Dark Energy Spectroscopic Instrument) heeft een gigantische kaart van de kosmos gemaakt en drie verschillende metingen wijzen allemaal in dezelfde richting: dark matter is misschien niet zo constant als we dachten. Dit onderzoek laat zien dat de deeltjes van donkere materie misschien anders met elkaar omgaan dan we dachten, en niet alleen via zwaartekracht zoals we altijd aannamen. Deze interacties zouden de manier kunnen veranderen waarop donkere materie zich gedraagt in sterrenstelsels en ook invloed hebben op hoe sterrenstelsels zich vormen en ontwikkelen. Dit kan ons helpen om een beter en dieper begrip te krijgen van de rol van donkere materie in het ontstaan van het universum.
Quantum tornado’s in een Supersolid – Fysici hebben bewijs gevonden voor de exotische fase van materie, een ‘supersolid’, die tegelijkertijd de stijfheid van een vaste stof en de vloeiendheid van een vloeistof heeft. In een laboratorium in de Oostenrijkse Alpen werden microscopische tornado’s (vortexen) geobserveerd in een supersolid, bevestigd door drie jaar experimenten. Deze ontdekking is belangrijk voor het begrijpen van extreme omstandigheden in het universum, zoals in neutronensterren. Een supersolid ontstaat wanneer atomen zich als een kristal organiseren, maar zich tegelijkertijd als een supervloeistof gedragen zonder wrijving. Dat paradoxale gedrag werd voorspeld in 1957 in theorie, maar de recente experimenten in praktijk bevestigen eindelijk dat het bestaat. De ontdekte vortexen kunnen ook helpen om pulsarverstoringen in neutronensterren te verklaren, waar vermoedelijk een supersolide kern aanwezig is. Fysici hopen dat de studie van deze supersoliden ons meer inzicht kan geven in zowel de fysica van extreme sterren als nieuwe toepassingen in materialen zoals supergeleiders.
Bronnen
Ananthaswamy, A., & Ananthaswamy, A. (2024, January 23). New theory suggests chatbots can understand text. Quanta Magazine. https://www.quantamagazine.org/new-theory-suggests-chatbots-can-understand-text-20240122/
Chandrasekaran, L., & Chandrasekaran, L. (2024, May 1). Scientists find a fast way to describe quantum systems. Quanta Magazine. https://www.quantamagazine.org/scientists-find-a-fast-way-to-describe-quantum-systems-20240501/
Wood, C., & Wood, C. (2024, September 18). Dark energy may be weakening, major astrophysics study finds. Quanta Magazine. https://www.quantamagazine.org/dark-energy-may-be-weakening-major-astrophysics-study-finds-20240404/
Wood, C., & Wood, C. (2024b, September 25). Physicists reveal a quantum geometry that exists outside of space and Time. Quanta Magazine. https://www.quantamagazine.org/physicists-reveal-a-quantum-geometry-that-exists-outside-of-space-and-time-20240925/