Zin in een ruimtevaartcarrière? Ga Thomas Vanhamel achterna!

Hey Thomas, wat is je job precies?
Ik werk als meteoroloog op het KMI.
Wist je van jongs af aan al dat je wou werken in de ruimtevaart?
Ik was als kind al geïnteresseerd in het weer en de aarde. Op het KMI werken was dus toen al een droomjob!
Wat is iets waarvan mensen vaak onder de indruk zijn wanneer je praat over je job?
Mensen zijn vaak nieuwsgierig naar hoe weerberichten gemaakt worden. Ze kennen dan meestal de weerman/-vrouw op TV maar hoe deze verwachtingen tot stand komen weten ze vaak niet goed. Dit vergt een verwerking van een grote hoeveelheid aan informatie en data (satellietbeelden, radarbeelden, berekeningen van verschillende computermodellen, …) op een korte tijd (om de deadlines te halen). Gelukkig werken we niet alleen en overleggen we met het team, zeker in geval van gevaarlijk weer.
Wat is een gek ruimtevaart-idee waar jij absoluut niet in gelooft?
De atmosfeer blijft chaotisch en mede daardoor zullen weersverwachtingen steeds fouten bevatten. Ik geloof nooit dat we exact kunnen weten waar en wanneer er bijvoorbeeld buien gaan vallen, of dat we in de winter kunnen voorspellen dat er in de maand juli een hittegolf gaat komen.
“Mensen kennen meestal de weerman/-vrouw op TV, maar hoe hun weersverwachtingen tot stand komen weten ze vaak niet goed.”
Welk advies zou jij geven aan jongeren die interesse hebben in een ruimtevaartcarrière?
Jongeren die later een boeiende job in de meteorologie/klimatologie zouden willen uitoefenen, raad ik aan om hun passies te volgen in hun schooltraject. Een richting met voldoende wetenschappen (en wiskunde) is wel nodig. Er bestaan verschillende mogelijkheden om op het KMI te werken: bijvoorbeeld als onderzoeker aan weer- en klimaatmodellen, ICT’er, ingenieur, operationeel meteoroloog of klimatoloog. Om een idee te krijgen wat de mogelijkheden zijn kan het nuttig zijn om contacten te leggen en naar opendeurdagen te gaan. Ook buiten het KMI zijn er een aantal mogelijkheden: bijvoorbeeld als onderzoeker aan een universiteit of onderzoeksinstelling, private markt, media, … De mogelijkheden zijn wel niet heel uitgebreid, dus een dosis geluk (en doorzettingsvermogen) zijn nodig. Gaan werken in het buitenland is ook een optie.