Het Netwerkevent over STEM in Vrije Tijd (Gent, VLAIO, 18 december)
Afgelopen woensdag 18 december, vond het netwerkevent van VLAIO plaats, waarin het thema STEM in de vrije tijd van +14-jarigen centraal stond. Een boeiende dag, gevuld met betrokken sprekers, interactieve sessies en mogelijkheden om te netwerken. De focus lag op hoe we STEM (wetenschap, technologie, engineering en wiskunde) toegankelijk kunnen maken voor jongeren in hun vrije tijd, ook voor die jongeren die soms minder kansen krijgen. Helemaal onze winkel dus!

Drempels Wegnemen voor Betere Toegankelijkheid
Een belangrijk thema van de bijeenkomst was het wegnemen van drempels voor deelname aan STEM-activiteiten. Inclusiviteit dus. Dit onderwerp leidde, zoals gewoonlijk, tot veel boeiende gesprekken over hoe we ervoor zorgen dat er niemand uit de boot valt. De discussie was gevuld met praktische en creatieve ideeën over hoe we barrières kunnen verlagen, zodat iedereen de kans krijgt om deel te nemen aan wetenschaps- en technologie-initiatieven. De vraag stelt zich dan: hoe kunnen we focussen op een breed, ietwat makkelijk publiek enerzijds en een kleiner, minder toegankelijke groep anderzijds. Dat is een vraag die niet op een hik en een flik beantwoord kan worden, maar wel het nadenken meer dan waard is. Lage-kansenjongeren betrekken bij STEM kan namelijk niet alleen voor hen een openbaring zijn, neen, ook STEM kan zich verder ontwikkelen door nieuwe benaderingen van kwetsbare jongeren.
Betrokken sprekers
De netwerkdag startte met enkele betrokken sprekers en hun initiatieven. Wie waren dat precies? Wel…
Wannes Vande Voorde trapte de dag af met een krachtige lezing over het belang van het bereiken van jongeren via innovaties zoals de nomadische stadslab. Dit mobiele concept maakt STEM-onderwijs toegankelijk voor jongeren op plaatsen waar het anders misschien niet zou komen. Door het stadslab naar jongeren toe te brengen, wordt STEM niet alleen leerzaam, maar ook spannend en dynamisch.
Stephan Blommaert nam ons mee in de wereld van bibliotheken als innovatief centrum voor STEM-onderwijs. Hij toonde hoe bibliotheken steeds meer functioneren als STEM-academies, waar jongeren toegang krijgen tot tools, materialen en kennis om hun creativiteit en technische vaardigheden te ontwikkelen. Het concept van de ‘bibliotheek als leerplek’ is dan ook een waardevol model voor de toekomst van STEM.
Tom Michiels deelde zijn inzichten over het creëren van een open Makerlab, waar jongeren zelf aan de slag kunnen met technologie en wetenschappelijke experimenten. Hij legde uit hoe je zo’n ruimte kunt opzetten, met de juiste middelen en expertise, zodat jongeren niet alleen leren, maar ook hun eigen projecten kunnen realiseren. Een Makerlab is een plek waar jongeren hun STEM-talent kunnen ontdekken en ontwikkelen.
Lander Van der Biest bracht een belangrijke boodschap over hoe we jongeren kunnen motiveren om STEM te verkennen door aan te sluiten bij hun persoonlijke interesses. Hij pleitte voor een aanpak die uitgaat van wat jongeren aanspreekt, of dat nu programmeren, elektronica, design of andere STEM-onderdelen is. Wanneer STEM aansluit bij hun interesses, worden jongeren vanzelf meer betrokken en gemotiveerd. Deze boodschap is natuurlijk ook deel van onze missie als ESERO Belgium.
Jonas Vanderoost legde de nadruk op het belang van samenwerking en voldoende middelen voor het opzetten van sterke STEM-aanbiedingen. Hij besprak hoe we een netwerk van mensen en organisaties kunnen opbouwen die samenwerken om jongeren de nodige middelen en begeleiding te bieden voor hun STEM-reis.
Bert Geysels toonde ons hoe belangrijk het is om te vertrekken vanuit sterke inhoud, maar tegelijkertijd jongeren de ruimte te geven om zelfsturing te ontwikkelen. Zelfsturing in STEM-activiteiten zorgt ervoor dat jongeren niet alleen leren, maar ook zelf verantwoordelijkheid nemen voor hun leerproces en ontdekken wat hen echt boeit.
Siham Habichi richtte zich op hoe we de juiste bruggen kunnen bouwen om jongeren van 14 jaar en ouder te bereiken en te betrekken bij STEM. Ze gaf waardevolle tips over hoe je effectief communiceert en jongeren aantrekt voor STEM-activiteiten die hen niet alleen uitdagen, maar ook blijven plakken.
Kobe Vaes sloot de serie lezingen af met zijn presentatie over kwalitatieve STEM-activiteiten die jongeren ruimte geven om te groeien en zelfsturend te worden, iets wat dus aansluit bij wat Bert Geysels reeds deelde. Zijn praktische aanpak en voorbeelden gaven de aanwezigen concrete handvatten voor het organiseren van succesvolle en duurzame STEM-activiteiten.
Interactieve Rondetafelgesprekken en Netwerkmogelijkheden
Na de presentaties was er volop ruimte voor interactieve rondetafelgesprekken. De deelnemers kregen de gelegenheid om dieper in te gaan op de besproken thema’s en ervaringen te delen met andere professionals uit het veld. Deze sessies boden een uitstekende gelegenheid om van elkaar te leren en eventuele, nieuwe samenwerkingen te verkennen.
Het evenement bracht allerlei STEM-professionals, onderwijsorganisaties en beleidsmakers samen, wat zorgde voor het delen van oude en nieuwe ideeën om het STEM-landschap voor jongeren verder te verbeteren.
Met ESERO Belgium legden we weer veel nieuwe contacten om het ruimtevaart thema te verzekeren in al deze prachtige initiatieven. Je hoort er zeker nog van.
Het evenement was een succes, en we kijken ernaar uit om de positieve impact van deze dag verder uit te dragen!