ESERO op de STEMDAG 2024 (iSTEM in Brugge)

4 december 2024 – Leerkrachten met een neus voor STEM op de STEMDAG! Een topgroep aan leerkrachten, twee enthousiaste astro-dames en een flinke portie wetenschapspassie resulteerden in twee prachtige workshopsessies in Hogeschool Vives te Brugge. Wat een eer om ons programma te mogen presenteren op de STEMDAG 2024, georganiseerd door iSTEM inkleuren en Stem voor de Basis.

De STEMDAG, wat en waarom?

STEM kan voor veel leerkrachten een flinke uitdaging zijn, maar gelukkig zijn er steeds meer initiatieven die hen op weg helpen. Zo organiseerde de cel iSTEM Inkleuren, samen met verschillende partners van ‘Stem voor de Basis’, een inspirerende studiedag. Het thema was “Samenwerken inspireert” – een krachtige boodschap die benadrukt hoe samenwerking het beste in mensen naar boven haalt. Wanneer we onze ideeën en krachten bundelen, ontstaan er nieuwe inzichten, leren we van elkaar en bereiken we samen meer. Deze dag was bedoeld om leerkrachten te motiveren, hen te ondersteunen bij het overwinnen van obstakels en ze te helpen creatieve oplossingen te vinden. Zo verbeteren we samen het STEM-onderwijs en inspireren we de volgende generatie van leerlingen.

De ESERO workshops

Leonie en Camille zetten hun beste beentje voor tijdens de twee workshops die ESERO Belgium verzorgde op de STEMDAG.

Tijdens de ene workshop leerden de deelnemers het ruimteaanbod voor jonge kinderen (3de kleuterklas en eerste graad lager onderwijs) kennen. We maakten gebruik van de doe-koffer ‘Op reis naar de ruimte met Fritz’, die vol zit met materiaal en bijbehorende lespakketten. Deze koffer is verdeeld in vijf thema’s: het zonnestelsel, leven in de ruimte, raketreis, sterrenhemel en coderen in de ruimte. Gedurende de workshop voerden we samen een lesfiche uit voor elk van deze thema’s. Als aanvulling bieden we een eenvoudig pakket aan: het ‘Planetenspel’, waarin kinderen met hun zintuigen verschillende kenmerken van de planeten leren ontdekken. De deelnemers waren zo enthousiast dat Leonie haast onvoldoende tijd had om alles wat we hadden voorbereid ook effectief te presenteren. De leerkrachten vuurden al hun vragen over het heelal op haar af, waardoor Leonie zelfs meer theorieles aan de deelnemers gaf, dan een uiteenzetting van ons aanbod. Daaruit blijkt opnieuw dat het heelal spreekt tot de verbeelding van jong en oud.

De andere workshop verzorgde een eerste kennismaking met onze lespakketten en STEM-projecten voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Via praktische klasexperimenten, oefeningen en demonstraties ontdekken ze het onderwerp ruimtevaart. In het STEM-project Mission X trainen ze als echte astronauten, en in ‘Moon Camp’ worden ze uitgedaagd om zelf een maanbasis te ontwerpen. ESERO Belgium maakt het eenvoudig om ruimtevaart in je klas te brengen door middel van onderzoekend leren, uitdagende missies en het gebruik van alledaags materiaal. Er is geen specifieke voorkennis vereist en de lespakketten zijn opgesteld in eenvoudige taal die aansluit bij het niveau van de kinderen. Bovendien zijn de lesonderwerpen direct gekoppeld aan de Vlaamse eindtermen voor het basisonderwijs. Camille maakte van de deelnemers echte astronauten en probeerde enkele Mission X activiteiten uit, zodat ze weten hoe ze dit met hun leerlingen kunnen doen. De leerkrachten probeerden ook meteen Tinkercad uit om een 3D-raket te ontwerpen. Hoewel de raketten niet allemaal de meest aerodynamische vorm hadden, toch was het een heus plezier om het programma te leren kennen!

Wat vonden de leerkrachten?

Het onderwijs heeft niet veel budget, daarom zijn deze gratis lespakketten met toegankelijk materiaal super handig!

Docent aan lerarenopleiding

Heel blij met deze workshop! Perfect om toe te passen in mijn lessen!

Leerkracht 3e leerjaar

* Applaus *

Leerkracht kleuteronderwijs

Breng ruimtevaart in je klas!

Blijf op de hoogte over de laatste nieuwtjes!

Gratis lesmateriaal

Nieuwe vormingen

Kant-en-klare leerlingactiviteiten

👇👇👇

Ik wil aankondigingen krijgen voor: *

Onze socials