Dag van de wetenschap in AstroLAB Iris

24 november 2024 – Dag van de wetenschap kreeg een uitbreiding dit jaar. Johan Vanbeselaere organiseerde in de sterrenwacht van Ieper een wetenschapservaring in een ESERO-jasje. Ook daar kunnen we spreken van een groot succes, met zeker zesentachtig bezoekers op één namiddag! In de Makerspace, AstroLAB, was het dan ook lekker druk. Johan deelt graag zijn ervaring van deze mooie dag, die hij samen met vele enthousiaste vrijwilligers en bezoekers heeft beleefd.

Drukte vanaf het Begin

Al om 14u stonden de eerste bezoekers aan de deur te wachten. Tot ongeveer 16u30 was het een constante stroom van bezoekers. Sommigen kwamen doelbewust langs, terwijl anderen toevallig het plakkaat zagen en nieuwsgierig naar binnen kwamen. Het was duidelijk dat er veel belangstelling was voor wat we in AstroLAB te bieden hadden.

Ruimtevaartwedstrijden en Inspirerende Voorstellingen

Naast de wekelijkse zonnekijkmogelijkheid, verzorgd door Franky, stond er iets bijzonders op het programma: een presentatie over de ruimtevaartwedstrijden die we begeleiden vanuit onze Makerspace. Drie VTI-leerlingen kwamen hun deelname aan de Cansat- en Asgard-wedstrijden voorstellen. Ze deden dit met veel enthousiasme en zelfvertrouwen, wat het extra bijzonder maakte.

Johan’s Eigen Ervaring: ZERO-G Vlucht

Maar dat was niet alles. Johan had ook de kans om iets te delen waar hij persoonlijk heel trots op is: zijn ervaring met de ZERO-G-vlucht die hij in 2006 maakte. Aan de hand van beelden en materialen vertelde hij over die bijzondere ervaring, en merkte dat het de nieuwsgierigheid van de bezoekers zeker prikkelde. Het was een gelegenheid om dieper in te gaan op wat er allemaal mogelijk is in de ruimtevaart en astronautentraining.

Bezoekers en Verbindingen

De dag werd ondersteund door vrijwilligers en ook zij luisterden aandachtig mee naar de presentaties van de leerlingen en van Johan. AstroLAB Iris ontving in totaal 86 bezoekers, en Franky telde er in de telescoop-koepel zelfs 111. Hij gaf aan dat hij niet iedereen had kunnen tellen, maar we mogen gerust aannemen dat er tussen de 120 en 130 mensen door AstroLAB hebben gewandeld die dag. Het was bijzonder om te zien hoe verwonderd de bezoekers waren over alles wat er in onze Makerspace gebeurt. Sommigen waren nog nooit eerder in AstroLAB geweest, maar ze gaven aan zeker terug te komen.

Een Oude Bekende

Op het einde van de dag was er een verrassende ontmoeting. Een jonge man die vroeger bij de jeugdwerking van AstroLAB Iris had gezeten, kwam langs. Hij vertelde dat hij nu ingenieur is en twee jaar bij de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA) had gewerkt. Momenteel werkt hij aan de Plato-missie in München. Johan nodigde hem meteen uit om eens langs te komen tijdens hun jeugdwerking om misschien zelfs een voordracht te geven. Een voormalig lid van de werking heeft het dus ver geschopt, wat toont hoe de jeugdwerking bij AstroLAB Iris inspirerend werkt voor jongeren.

Een Geslaagde Wetenschapsdag

Het was een fantastische Dag van de Wetenschap. Dank aan alle vrijwilligers en bezoekers die het tot een succes maakten. Het is altijd weer bijzonder om te zien hoe wetenschap en techniek mensen kunnen inspireren, en we zijn ervan overtuigd dat we nog veel meer mooie momenten zullen beleven in de toekomst. Tot de volgende keer!

Breng ruimtevaart in je klas!

Blijf op de hoogte over de laatste nieuwtjes!

Gratis lesmateriaal

Nieuwe vormingen

Kant-en-klare leerlingactiviteiten

👇👇👇

Ik wil aankondigingen krijgen voor: *

Onze socials