Gezinsavond op de Sterrenwacht
30 oktober 2024 – Een onvergetelijke avond onder de sterren in de UGent Volkssterrenwacht Armand Pien! Afgelopen woensdag opende de Volkssterrenwacht uitzonderlijk al om 18u30 haar deuren, in samenwerking met ESERO Belgium. Ouders, grootouders en kinderen lieten zich betoveren door de mysteries van het heelal.
Waarom we een gezinsavond organiseren
Tijdens onze speciale gezinsavond werd de Sterrenwacht omgetoverd tot een intergalactisch speelterrein. De kinderen gingen op zoek naar verborgen prenten over ruimtevaart. Onze 3D-film liet de bezoekers de schoonheid van het universum van dichtbij zien, en een fascinerende presentatie over meteorieten wakkerde de nieuwsgierigheid alleen maar aan.
Een gezinsavond op de sterrenwacht is een onvergetelijke ervaring die zowel leuk als leerzaam is. Terwijl kinderen hun ogen vol verwondering naar de hemel richten, worden ze meegenomen op een reis door het universum. Het is een unieke kans om samen met je gezin de mysteries van de kosmos te ontdekken en de nieuwsgierigheid van de jongste leden van het gezin te prikkelen. Door te kijken door een telescoop, ervaren kinderen de immense afstanden en de schoonheid van hemellichamen als nooit tevoren. Dit wekt niet alleen hun interesse op voor natuurwetenschappen, maar stimuleert ook hun verbeeldingskracht. Het is een kans om samen tijd door te brengen, weg van schermen en andere afleidingen. De interactieve activiteiten die vaak worden georganiseerd, zoals planetariumshows en workshops, zorgen ervoor dat iedereen betrokken blijft en samen nieuwe dingen leert. Op een speelse manier worden complexe wetenschappelijke concepten uitgelegd, waardoor kinderen op een leuke manier kennis maken met sterrenkunde, natuurkunde en ruimtevaart. Het is een ervaring die hen inspireert, stimuleert en voor altijd bij zal blijven.
De pronkstukken van de Sterrenwacht
Een bezoek aan de sterrenwacht is als een sprong in het onbekende. Onze medewerkers vertelden over de geschiedenis van de oude telescoop in de grote koepel, een 228 mm (9-inch) f/11 refractor op een equatoriale montering die dateert uit 1880. Deze telescoop is de oudste telescoop van Europa met een nog steeds functionerend volgsysteem: de Van Monckhoven telescoop. Met kriebels in de buik sta je aan de voet van deze imposante telescoop, een tijdcapsule die ons terugvoert naar de 19e eeuw. Terwijl de koepel langzaam opent en de telescoop zich naar de hemel richt, voel je een ontzagwekkende verbondenheid met de wetenschappers die hier vòòr jou zijn geweest. Het zicht door het oculair maakt het universum ineens tastbaar, en doet Gent helemaal niet zo groot lijken. De kinderen die wilden, mochten een kijkje nemen door de Van Monckhoven telescoop en zagen de roodkoperen draak bovenop de Gentse Belforttoren alsof die binnen handbereik was.
De Meade telescoop, een moderne tegenhanger van zijn historische broer, biedt een heel ander perspectief. Met zijn geavanceerde technologie zoom je in op verre nevels en sterrenstelsels, onthullend wat het blote oog nooit zou kunnen zien. Jammer genoeg was het weer ons niet goed gezind, want de hemel was wat bewolkt tijdens de gezinsavond. Echter, de beelden die je door de telescoop zou kunnen zien, zijn niet alleen wetenschappelijk fascinerend, maar roepen ook existentiële vragen op. Waar komen we vandaan? Zijn we alleen in het universum? Terwijl je de sterrenhemel afspeurt, voel je je deel van iets veel groters dan jezelf. Het is een ervaring die je voor altijd bijblijft, een herinnering aan de schoonheid en het mysterie van het heelal.
Kortom, een bezoek aan de sterrenwacht is een avontuur dat je niet snel zal vergeten. Het is een plek waar wetenschap en verwondering samenkomen, waar kinderen hun eerste stappen zetten in de wereld van de sterrenkunde en waar gezinnen samen mooie herinneringen maken.