ESERO Belgium op Popeiland 2025: Ruimtepret in de zon!
Afgelopen week stond het kinderfestival Popeiland opnieuw garant voor een dag vol verwondering, plezier en… ruimtevaart! Want ja hoor, ook dit jaar was ESERO Belgium met drie enthousiaste collega’s van de partij in het groene Puyenbroeck. En hoewel de zon ons flink op de proef stelde, lieten we ons daar niet door tegenhouden. Ons Marslandschap stond er – en jullie waren fan!
Mars Sample Return Mission in een ESERO-jasje
Met onze eigen (licht geïmproviseerde, maar o-zo-leuke) versie van de Mars Sample Return Mission mochten kinderen zelf op expeditie op ons marsterrein. Gewapend met kleine Marsrovers gingen ze op zoek naar samples. Wat erin zat? Dat ontdekten ze via onze ‘samplebox’, waarin je ofwel een vraag, een opdracht of zelfs een prijs kon grabbelen. Voor die laatste mochten ze dan weer aan ons prijsrad draaien. Spanning verzekerd!
De opdrachten en vragen stonden natuurlijk helemaal in het teken van ruimte en sloten aan bij Mission X, ons beweegproject waarbij kinderen trainen als een echte astronaut. Sommige kinderen gingen er helemaal in op, anderen vonden het gewoon geweldig om een astronautenhelm te dragen of om de mini-rovers in actie te zien. En weet je wat? Dat is helemaal oké. Want verwondering begint soms gewoon met een glimlach of een beetje fantasie.
Waarom staat ESERO Belgium op Popeiland?
Misschien vraag je je als leerkracht af: wat doet een organisatie als ESERO Belgium eigenlijk op een kinderfestival? Wel, net daar hoort ruimtevaart óók thuis. Niet alleen in het klaslokaal of in serieuze nieuwsuitzendingen over maanlandingen of Marsmissies – ruimtevaart is vooral ook iets dat kinderen doet dromen, fantaseren en ontdekken.
Bij ESERO Belgium zetten we ons dagelijks in om STEM-onderwijs (Wetenschap, Technologie, Engineering en Wiskunde) op een boeiende manier naar kinderen en jongeren te brengen. En dat stopt niet bij de schoolpoort. Op een festival zoals Popeiland kunnen we op een speelse, laagdrempelige manier kinderen (en hun ouders) laten proeven van hoe cool wetenschap kan zijn.
Sommige kinderen kwamen aangetrokken door onze astronautenhelm of het draaiende rad. Anderen stonden al stevig met hun voeten in het heelal en begonnen spontaan alle planeten op te sommen in de juiste volgorde – inclusief dwergplaneet Pluto, uiteraard.
Kortom: we hebben veel talent gezien, veel nieuwsgierigheid geprikkeld, en vooral: heel veel blije gezichten. En daar doen we het voor.
Tot volgend jaar, Popeiland – en tot in de klas natuurlijk!