Een eigen ruimtevaart missie (workshop)

In de komende 20 jaar verwachten we spectaculaire ontwikkelingen in de ruimtevaart: toeristen rond de Aarde, mogelijk wordt voor het eerst buitenaards leven ontdekt, en mensen die opnieuw landen en daarna wonen op de Maan. De uitdaging voor de schoolgaande generatie van vandaag is om de eerste bemande reis naar Mars te maken. De nieuwe ontwikkeling zijn volop begonnen en zullen de komende jaren steeds meer de actualiteit overspoelen.

Het educatief programma van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA wil het onderwijs helpen om deze nieuwe realiteit in de klas te brengen. Dit doen we voornamelijk door leerlingen uit te dagen met een eigen missie in de populaire context van ruimtevaart, via onze jaarlijkse STEM projecten voor scholen.

Programma van de vormingsdag

Het programma van de gehele vormingsdag vind je via de website van Thomas More.

In het tweede deel van de vormingsdag komt ESERO aan bod met een workshop die onze lespakketten over ruimtevaart (3e graad lager/1e graad secundair) in de kijker zet en hierop dieper ingaat. We nemen samen volgende projecten even onder de loep:

    • CanSat: lanceer je eigen ‘satelliet in een blikje’ met een raket (3de graad)
    • ASGARD: lanceer je eigen experiment op een onbemande stratosfeerballon, naar de grens van de ruimte (2de en 3de graad)
    •  Astro Pi: schrijf je eigen code die door onze astronauten wordt afgespeeld in het ISS (1ste, 2de, 3de graad)
    • Moon Camp: Ontwerp je eigen maanbasis waarin 4 astronauten kunnen leven (1ste, 2de, 3de graad)
    • Climate Detectives: Maak gebruik van onze satellietbeelden in je eigen klimaatgericht onderzoek.
      We helpen je team op weg en brengen je in contact met een beroepswetenschapper binnen je gekozen thema (1ste, 2de, 3de graad).

Praktische info

Doelgroep: Leraren 3de graad lager onderwijs + leraren 1ste graad secundair onderwijs

Partners: ESERO Belgium (lesgevers in deze sessie), ESA Education, Vlaamse/Belgische wetenschappers die feedback geven (bijvoorbeeld: KMI, VITO, VLIZ, Vlaamse universteiten, …) en Thomas More Hogeschool als organisator van deze vormingsdag.

Datum en tijd: Donderdag 16 mei 2024, van 9u tot 12u45.

Locatie: Campus Vorselaar (Thomas More Hogeschool)

Vorming in het kader van STEM-dag: workshop toegankelijk voor iedereen die deelneemt aan de STEM-dag van Thomas More hogeschool. Onze ESERO-workshop zal worden aangeboden als 1 van de keuzemogelijkheden tijdens het eerste workshopmoment.

Hoe lang duurt de STEM-dag? Een voormiddag.

Deelnemen?

De inschrijvingen voor de workshop van 16 mei 2024 gebeurt via de website van Thomas More zelf.