Wat is Mission X?

Mission X: lager onderwijs

Trainen als een astronaut

Wie naar de ruimte wilt reizen moet goed getraind zijn. In het Europees astronauten centrum EAC in Keulen – waar Belgische astronaut Frank De Winne directeur is – doorlopen de astronauten meerdere jaren van training. De astronautentrainers van het EAC hebben samen met ESA Education gewerkt aan een kindvriendelijke versie van een 40-tal activiteiten. Die kunnen jullie uitvoeren in de klas. De activiteiten dagen je leerlingen uit met een fysieke training, met een coördinatietraining of met een wetenschappelijke/technische beproeving.

Missies voor je team

Je team kan meedoen aan de challenge op eigen tempo en op je eigen manier. Je kiest zelf wanneer je bepaalde missies uitvoert, hoeveel je er wilt doen, en of je voorkeur hebt voor fysieke activiteiten, coördinatietrainingen, of meer wetenschappelijke/technische proeven. De thema’s zijn onder meer: coördinatie, uithoudeingsvermogen, teambuilding, ruimtelijk inzicht, evenwicht, gezonde voeding, lichaamsverzorging, ruimtevaarttechniek, astronautenvoeding, wetenschappelijk redeneren, kritisch denken etc.

Walk to the Moon

Tijdens het schooljaar zijn er twee mascottes, Luna en Leo, die naar de maan willen lopen. Dit is de ‘walk to the Moon Challenge’. Voor elke afgewerkte opdracht verdient je team stappen. In totaal moeten ze aan 384.000 stappen komen op het einde van het schooljaar, verzameld door alle Mission X teams ter wereld. De stappen die jullie verzamelen met d eklas, kan je met stickertjes zichtbaar maken op je klas-affiche.

11 september 2024: Kick off
11 september 2024:  Vanaf nu kan je missies indienen op het internationale platform. LET OP: vergeet geen foto’s of filmpjes te maken van je activiteiten. Dezen dien je ook te uploaden bij ons of door te mailen 🙂
19 september 2024: Lerarenvorming
12 mei 2025: Deadline indienen laatste missies
19-23 mei 2025: Eindeventweek
  • We adviseren een leeftijd tussen 8 en 12 jaar. Sinds kort hebben ook activiteiten voor de eerste graad secundair!
  • Het aantal kinderen per team is vrij te kiezen. Er is geen minimum of maximum, maar samenwerking binnen het team is wel geadviseerd.
  • Elke team moet begeleid worden door een volwassene (leerkracht, ouder, opvoeder, …).
  • Open voor alle landen ter wereld.
  • Open voor scholen en andere groepen zoals families of jeugdverenigingen.
  • 1 leraar of begeleider kan meerdere teams inschrijven.
  • Kinderen ontdekken hoe ze

    zowel mentaal als fysiek fitter

    kunnen worden.

  • De persoonlijke uitdagingen stimuleren om fysiek meer actief te zijn en om

    gezond te leven 

    in het algemeen.

  • De

    astronautencontext 

    spreekt tot de verbeelding, en zal op het eindevenement ruim aan bod komen.

  • De kinderen doen ook wetenschappelijke kennis op die van belang is in een echte astronautentraining.
  • Veel Mission X activiteiten versterken hun vaardigheden in samenwerken.

We delen 4 prijzen uit. De 4 klassen/groepen die de meeste missies hebben volbracht en geregistreerd, krijgen een fysieke prijs (een winnaarsbeker) en een persoonlijk bezoek van ons ESERO-team ter overhandiging van de prijs.

Hoe worden de winnaars geselecteerd?

De klassen met de meeste geregistreerde missies, in combinatie met beeldmateriaal van elke missie/oefening, worden door ons ESERO team onder de loep genomen. De focus ligt op het aantal oefeningen, maar hiervan is natuurlijk ook beeldmateriaal nodig.  TIP: Geef bij elke Mission X activiteit de camera/fototoestel/gsm aan een leerling die als cameraman wordt ingezet. Op die manier heb je van elke missie een foto of filmpje, wat je gemakkelijk kan uploaden bij ons of naar ons kan doorsturen!

  • Alle teams krijgen een deelnamecertificaat van ESA.
  • Er zijn prijzen te winnen voor teams op basis van afgewerkte activiteiten in je klas.
  • We sluiten het Mission X-jaar steeds af met een eindeventweek, waarbij ons ESERO-team persoonlijk naar jouw school komt om de prijzen officieel te overhandigen aan je klas!

Vormingen

  • Er wordt een Mission X vorming voor Vlaamse leraren georganiseerd. Kijk op onze pagina ‘lerarenvorming‘.
  • Je kan ook steeds met een groep leraren gratis een vorming aanvragen op een moment dat voor jou en je collega’s past.
  • Er worden algemene, ruimtegerelateerde Europese online opleidingen georganiseerd door ESA Education (niet specifiek voor Mission X). Dezen vind je terug onderaan onze pagina ‘lerarenvorming

Praktische weetjes

  • Alle Mission X activiteiten staan op onze website en we hebben steeds een lijst van Vlaamse onderwijs eindtermen toegevoegd per activiteit.
  • Bij nieuwigheden uploaden we korte filmpjes die de updates duidelijk doorspelen.
  • ESERO Belgium is je helpdesk: alle kleine en grote vragen zijn welkom via telefoon, email of videobellen. We helpen je graag.

Hoe doe je mee?

  1. Registreer je team op de internationale Mission X website. (Je kan hiervoor de instructievideo raadplegen)
  2. Na inschrijving ontvang je van ESERO Belgium per post een affiche om in de klas te hangen, waarop je de activiteiten  kan bijhouden met stickers.
  3. Kies zelf wanneer je team bepaalde activiteiten uitvoert (voor de laatste deadline zoals boven vermeld). Alle Mission X activiteiten vind je op onze website (zie verder). Maak een planning voor je team.
  4. Voor elke afgewerkte missie: registreer dit op je team-account. Je team verdient dan extra stappen, en je kleeft ook stickertjes op de klas-affiche.
  5. Eind mei maak je kans op een prijs indien je één van de groepen met de meeste geregistreerde missies bent. Ons ESERO-team komt persoonlijk langs in je klas om de prijs officieel te overhandigen aan je team.
  6. Laat je ondersteunen waar nodig via direct contact met ESERO Belgium.

Tja, meer valt er niet over te zeggen, het is gewoon GRATIS!

Voor Vlaams onderwijs zijn we dit jaar gestart met een unieke toevoeging: Elk team dat zich aanmeldt op de internationale Mission X website als deelnemer, krijgt van ons een klasaffiche en een stickerblad opgestuurd. We beginnen hiermee zodra het drukwerk klaar is.

  • De affiche is A1 formaat (59,4 x 84 cm), en hang je best op een zichtbare plaats in je klas.
  • Er is plaats voorzien voor de naam van je team op te schrijven in het groot, en om een foto van je team op de affiche te hangen.
  • Na elke afgewerkte activiteit kunnen de kinderen stickers toevoegen aan de affiche. Zo kan je elk moment zien hoeveel ‘stappen’ je team al verdiend heeft.
  • Je affiche breng je mee naar het Vlaamse eindevenement. Daar worden ze allemaal opgehangen om jullie inspanningen te laten zien!

Bijkomend kan je voor elke activiteit die afgewerkt is foto’s en/of video’s opladen op de ESERO website (zie knop hieronder of hiernaast). Deze beelden leveren je een extra prijs op: je klas krijgt dan op het eindevenement goodies mee naar huis. Meer info vind je op de pagina waar je beeldmateriaal kan opladen.

Hier vind je de missies die je kan uitvoeren met jouw klas. Zo verdien je stappen en maak je meer kans op een prijs.

Registreer je activiteiten ook steeds op de internationale pagina van ESA.

Weet je nog niet goed waar te beginnen? Je bent niet alleen!

Daarom organiseren we lerarenvormingen die een eerste inleiding geven over CanSat!

Er zijn soms ook online en offline Europese opleidingen georganiseerd door ESA Education (ook die worden aangekondigd op onze pagina ‘lerarenvormingen‘).

Op elk ander moment kan je ook bij ons terecht als een helpdesk via email, telefoon of videochat. Onze agenda is goed gevuld, maar we maken altijd graag wat tijd voor een gesprek met een deelnemende leerkracht. Laat ons weten waar we kunnen helpen!

Lespakketten

Het project is volledig uitgewerkt in ons Mission X lespakket, en daarbovenop vind je ook veel andere themalessen terug bij onze algemene pagina voor lespakketten.

Naast de Mission X activiteiten zelf kan je dus gebruik maken van ons lesmateriaal voor 2de en 3de graad lager onderwijs om ruimtevaart op een zeer haalbare en aantrekkelijke manier in je klas te brengen.