Lesmateriaal_Secundair_Astro Pi Mission Zero_Voorpagina

Astro Pi lerarenvormingen

Lager onderwijs: Leerlingen vanaf 6 à 8 jaar kunnen hun codeerskills al aanwakkeren met ons project Astro Pi Mission Zero.  Dat is een programmeeroefening gecombineerd met een experiment in de ruimte. Schrijf een Python code voor een Astro Pi. Dat is een minicomputer met verschillende sensoren, een LED raster van 8x 8 pixels, en camera’s in zichtbaar licht en infrarood. Het beginnersniveau ‘Mission Zero’ is een jaarlijkse mini-opdracht waarbij 1 van de sensoren en de LED raster gebruikt worden.

Secundair onderwijs: Ook oudere leerlingen kunnen met Astro Pi een uitdaging vinden. De meer gevorderde versie, Mission Space Lab, is namelijk van een hoger niveau: de leerlingen gaan aan de slag met een reeks foto’s die door onze astronaut genomen worden, en berekenen op basis hiervan de snelheid van het ruimtestation ten opzichte van de Aarde.

De codes die correct worden ingediend en werken, worden naar het ISS gestuurd, waar Europese astronauten ze afspelen. De resulterende data worden terug naar de aarde gestuurd, zodat de leerlingen over hun experiment kunnen rapporteren.

Vorming Astro Pi Mission Space Lab

Basiskennis vereist

Wat? Georganiseerde vorming over de rol van de leerkracht bij ons project Astro Pi Mission Space Lab. Wat houdt het in? Hoe voer je de oefening concreet uit? Het is een leermoment voor leerkrachten die al dan niet met hun leerlingen willen deelnemen.

Wanneer? Datum wordt geprikt in 2025

Waar? online

Vorming op aanvraag

Wat? Wie een groep van minstens 8 deelnemende leraren bij elkaar brengt kan een gratis vorming aanvragen op een locatie naar keuze. Het programma hierboven beschreven duurt 1,5 uur , maar het kan ook korter. We passen de inhoud van de vorming aan in overleg met de aanvrager.

Wanneer? Naar keuze

Waar? Naar keuze

Programma Mission Space Lab

  • Na een korte introductie, zal onze lesgever de oefening volledig toelichten terwijl hij deze uitvoert op de online simulator.

    Alle nodig info ivm de oefening zelf heeft hij verzameld op een github (knop hieronder).

    De deelnemers kunnen op elk moment vragen stellen als er extra verduidelijking nodig is.

    Het is een aanrader (maar niet verplicht) om vooraf de tutorials van ESA door te nemen, zodat je van deze vorming gebruik kan maken om je concrete vragen rechtstreeks aan onze lesgever te stellen. Zie knop hieronder. Ook is het eventueel interessant om een tweede scherm te gebruiken (extended screens) zodat je alles zelf kan uitproberen terwijl de uitleg loopt.

 

Dit is de opname van de volledige training van 7/10/2024 die je kan herbekijken.

Programma Mission Zero

    • Leren werken met Python (geen voorkennis nodig)
    • De Astro Pi hardware leren kennen
    • Mission Zero en Mission Space Lab: het concept
    • Praktisch : Deelnemende teams, inschrijvingen, software, ondersteuning voor leraren, tijdslijn, enz.

Praktisch 💁

Doelgroep: Leraren secundair onderwijs die hun leerlingen willen uitdagen met een programmeeroefening en een experiment in de ruimte (ICT, Fycica, STEM, alle leerjaren en alle studierichtingen).

Partners: ESERO Belgium (lesgevers in deze sessie), ESA Education

Gratis vorming op aanvraag: Nascholing voor minimum 8 leraren ter plaatse of minimum 2 leraren online (geen maximum).

Hoe lang duurt de vorming op aanvraag? Minimum 1 uur, maximum 3 uur (online kan ook korter).

Lesgever: Pieter-Jan Vandaele, burgerlijk ingenieur en medewerker UGent Volkssterrenwacht Armand Pien. We geven de les in het Nederlands.

Deelnemen: Gelieve vooraf in te schrijven als je wilt deelnemen (tot een half uur voor de opleiding kan je inschrijven op onderstaand formulier). Deelname is gratis voor leerkrachten.

Dit heb je gemist 😢