Leerlingen lanceren zelfgebouwde satellieten met echte raketten
Elsenborn, 18-20 april 2024 – Vierentwintig studententeams uit het hele land lanceerden hun handgemaakte mini-satellieten op de CanSat finale, vrijdag 19 april. Op het militair domein in Elsenborn werd een driedaagse finale georganiseerd die het ingenieursproject CanSat afsloot. Het resultaat was drievoud: ontlading, fierheid en groepsgevoel.
Afgelopen week werd de 10e editie van een STEM-project van ESERO Belgium afgesloten: CanSat 2023-2024.
Tijdens CanSat worden leerlingen van de derde graad secundair onderwijs uitgedaagd om in het volume van een blikje (Can) een satelliet te ontwerpen en te bouwen (Sat). Leerlingenteams overheen heel België doen mee en leven een heel schooljaar toe naar de finale van deze competitie: de lancering van hun satellieten. Dat gebeurt met échte raketten die een kilometer in de lucht worden gestuurd.
Het project CanSat
“Het project beoogt een realistische wetenschappelijke werkomgeving te simuleren voor de leerlingen”, aldus Pieter Mestdagh, manager van ESERO Belgium. Bij de start van het project wordt een algemene, primaire missie gedefinieerd, die voor alle teams hetzelfde is: het meten van de luchtdruk, temperatuur en hoogte en het voorzien van een veilige landing van je satellietje met bijvoorbeeld een parachute
“Belangrijker is echter de secundaire missie. Deze dient elk leerlingenteam in bij aanvang van de competitie. Deze missie moet een origineel experiment zijn dat hun eigen satelliet zal uitvoeren. Dit verdedigen ze eveneens voor een jury, welke beslist of het team doorgaat naar de volgende ronde en uiteindelijk ook naar de finale. Ze houden daarbij rekening met de maatschappelijke en wetenschappelijke relevantie van het experiment, de haalbaarheid, de creativiteit en de samenwerking. De teams die van 18 tot 20 april in de finale stonden, hadden dus alle voorrondes doorstaan, inclusief de live presentatie voor de externe jury in Brussel. De ontlading bij de studenten tijdens de lancering was dus meer dan oprecht.
“Het is heel spannend om nu op militair domein te staan, zeker omdat we al sinds september aan dit project bezig zijn. ” – Team skA.I. hA.I., Immaculata Maria-Instituut Roosdaal
24 teams (8 per gewest) hadden het tot in de finale geschopt. Enkele voorbeelden van hun experimenten: het lokaliseren van de satelliet met behulp van Artificiële Intelligentie; het testen of insecteneitjes de lancering van een raket overleven; en het genereren van kinetische energie en zonne-energie tijdens de afdaling van de CanSat, inclusief het opslaan van deze energie in een batterij.
De Winnaar(s)
De finale duurt drie dagen: één dag om de laatste zaken te testen in de soft- en hardware van de satelliet, één dag om de lanceringen uit te voeren en de data binnen te halen, en één dag om de data te verwerken en te rapporteren in een presentatie. De teams verzamelden data via radiocommunicatie met hun CanSat in de lucht en kregen zo zicht op wat hun CanSat kon waarnemen. Als iets verkeerd geprogrammeerd was of er een technische storing zat op hun hardware, dienden ze dit ook zo aan te geven in hun eindrapport. Zoals echt onderzoek dus.
Per gewest selecteerde de jury een winnaar. De drie teams die het beste werk afleverden en wiens experiment het meeste vruchten afwierp waren team Hydrocan (STUS – Institut Sainte Ursule Bruxelles), team Astoria (Institut Notre-Dame d’Arlon) en team Satignes (Sint-Maartensscholen Ieper). Zij mogen zich de trotse winnaars noemen van CanSat 2023-2024.
Elk team wint ter ere van deze 10e editie een vijfdaagse reis in Europa met als thema ‘Ruimtevaart’. Team Astoria zal ook de Belgische kleuren dragen tijdens het Europese evenement in ESTEC (Nederland), waar alle nationale winnaars een 2 dagen als ruimtevaartingenieur zullen doorbrengen, vergezeld van ruimtevaartexperts.
Hoe Je Kunt Deelnemen
Het is eenvoudig om deel te nemen aan CanSat, zowel voor de leerkrachten als voor de leerlingen.
Neem alvast een kijkje op de projectpagina en ontdek hoe jouw voorgangers het deden via ons youtube-kanaal!