Zin in een ruimtevaartcarrière? Ga Maarten Adriaensen achterna!

  • Beroep: Space Policy Officer

  • Organisatie: ESA

Beschrijf eens een typische dag op je job.

Ik hou me onder andere bezig met een hoop administratieve processen die gaan over het afsluiten van ESA – contracten. Dat betekent dat ik offerte-aanvragen en uitnodigingen voor aanbestedingen voorbereid. Ik werk ook mee aan de evaluatie van offertes en aanbestedingen en onderhandel over de contracten die daaruit voortvloeien. Uit dat werk komen ook een hoop administratieve, contractuele, rechtsgebonden en industriële taken naar voor, die ik ook opvolg. Dat houdt ook regelmatige en rechtstreekse contracten met de ruimtevaart – industrie in. Dat betekent dus dat ik heel wat van mijn tijd spendeer achter een computerscherm.

Wat is het coolste deel van je job?

Wel, mijn werk is eigenlijk ongelofelijk gevarieerd. Er is het pure aankoopbeleid van ESA, maar evengoed hou ik me bezig met aanbestedingsprocessen, het afhandelen van contracten (met alles wat daarbij hoort zoals de financiële, juridische en technische kant) en alles erop en eraan. Ik vind het heel aangenaam dat ik specifiek de regels voor het aankoopbeleid van ESA moet implementeren, en daarnaast ook die grote variatie aan taken die ik hierboven opsomde mag doen. Het mag dan niet zo ‘rocket science cool’ klinken, maar ik vind het geweldig dat ik op deze manier kan bijdragen tot het werk van ingenieurs en wetenschappers. Gewoon al deel uitmaken van het Europese ruimtevaartproject vind ik al enorm cool voor me.

Zijn er bepaalde dingen aan je job die je niet leuk vind?

Zoals in elk job zijn er wel een paar. Het minst leuke vind ik eraan dat ik moet pendelen naar de regio rond Parijs. Dit is wel een heel wat verzacht door de invoering van telewerk. Heel wat mensen zouden ook de administratieve kant van hun job aangeven als minst aangename deel ervan, maar: mijn werk draait nu eenmaal helemaal rond administratie, en als je er goed in bent is dat niets om je over te schamen. Het enige wat telt is dat die administratie efficiënt en effectief wordt gedaan.

Mijn job mag dan misschien niet zo ‘rocket science cool’ klinken, maar ik vind het geweldig dat ik met mijn werk kan bijdragen tot het werk van ingenieurs en wetenschappers

Hoe ben je bij deze job terechtgekomen?

Ik heb gesolliciteerd naar een vacature tijdens mijn tweede YGT-jaar in ESA HQ Parijs.

Welke richting volgde je in school? Heeft die richting invloed gehad op je carrière? ?

Die multidisciplinaire kant van mijn werk waar ik het al eerder over had zie je eigenlijk ook wel in mijn studiekeuze. In het middelbaar koos ik voor Latijn en Moderne Talen, en daarna trok ik naar de Katholieke Universiteit van Leuven. Daar studeerde ik moderne geschiedenis. Maar al tijdens mijn studies koos ik ervoor om mijn horizon wat te verbreden, en volgde ik ook een bachelor in de rechten, die me eigenlijk ook goed van pas kwam tijdens mijn master in moderne geschiedenis. Ik was namelijk bezig met een scriptie rond de jurisdictie, corruptie en het misbruik van de macht die legale officieren hadden in de vroege moderne tijd in Vlaanderen. Tijdens het schrijven daarvan raakte ik dan weer geboeid door Europees en Internationaal recht, en dus ben ik een master in Europese Studies gaan volgen. In die richting schreef ik een scriptie in 2009 over de gevolgen van het verdrag van Lissabon voor het Europese Ruimtevaartprogramma en ruimtevaartbeleid. Dat bleek dat weer een opstap naar de Master na Master in Space Studies (ruimtevaartstudies). Daarvoor schreef ik nog een scriptie; deze keer over duurzaam gebruik van de ruimte. Dat was in 2010. Toen besloot ik dat ik helemaal voor een carrière in de ruimtevaartsector wou gaan, en ik heb heel veel geluk gehad dat ik deze keuze heb kunnen waarmaken.

Welke niet-technische vaardigheden heb je nodig voor deze job?

Je moet erg goede communicatievaardigheden hebben en (zelf)reflecterend zijn. Voor deze job, maar ook voor vele andere, geldt dat hoe beter je kan samenwerken met je collega’s door open en constructieve communicatie, hoe effectiever en efficiënter je kan werken. Het helpt ook om een positief werkklimaat op te bouwen. Als je kan nadenken over je eigen prestaties en de rol die jouw job speelt in het grotere plaatje, dan zie je ook je eigen werk in perspectief. Als contractmanager (zo heet mijn job) speel je een grote rol in het helpen realiseren van het ESA programma en help je je collega’s hun doelen te bereiken. Deze en vele andere vaardigheden ontwikkel je door ervaring, dus hoe vroeger je deze vaardigheden consequent leert toe te passen, hoe makkelijker je het zal hebben in de toekomst.

Welk advies zou je geven aan iemand die jouw job zou willen doen?

Het is belangrijk om geïnteresseerd te zijn in de onderwerpen die ESA aanhaalt, en nog meer om het leuk te vinden om er voortdurend over bij te leren. Je mag ook intellectuele uitdagingen niet uit de weg gaan. Dus, aan de ene kant moet je proberen uitvissen wat je echt leuk vindt, maar het is meer dan dat. Probeer uit te zoeken waar je goed in bent. Dat kan door stages tijdens je studies, die je later ook nog kansen kunnen opleveren. Ik heb persoonlijk zeer veel gehad aan het feit dat ik mijn studies begon in een vrij algemene studierichting, en ik geleidelijk aan ben opgeschoven in de richting van mijn specialisatie, wat ik ook echt interessant vond. Ideaal zou dus zijn als je in je carrière kan combineren wat je leuk vind om te doen en waarin je goed bent. Evengoed belangrijk: er bestaat niet zoiets als de perfecte job, maar je kan wel een job of carrière uitbouwen waarin je het gevoel hebt dat je echt bijdraagt aan een groter geheel en waar je zin kan uithalen